Politie rolde in 2015 elke dag zestien wietplantages op

Opsporing wietteelt

De politie rolt in Nederland gemiddeld 16 keer per dag een hennepplantage op. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die NRC opvroeg bij de politie. In 2015 ging het om 5.856 plantages, eenvijfde van de bestaande kwekerijen. Volgens John Jespers, landelijk coördinator van het hennepteam van de politie, is het een illusie te denken dat alle kwekerijen kunnen worden opgerold. „Al zitten we met 36.000 man er bovenop, we hebben nog steeds de hele dag werk.”

Doordat kwekers steeds vaker hun plantjes telen in wiettenten, die warmte en geur tegenhouden, is opsporing afgelopen jaren moeilijker geworden, zegt Jespers. De tenten worden via internet besteld en zijn in diverse maten verkrijgbaar. „Sommige tenten zijn twee etages hoog.”

Het aantal opgerolde plantages is al jaren gelijk. Zo’n tweederde van de hennepkwekerijen wordt ontmanteld naar aanleiding van een melding van Meld Misdaad Anoniem. Het merendeel van de opgerolde kwekerijen bevindt zich in woonhuizen en kantoorpanden. In Oost Nederland (871), Amsterdam (512) en Den Haag (569) zijn relatief veel plantages opgerold, in Rotterdam (203) een stuk minder. De omvang van de plantages is niet bekend.

De wietteelt is uitgegroeid tot een kat- en muisspel tussen de criminelen en de politie, zegt Jespers. Kleine telers worden regelmatig gepakt, maar de „grote jongens” blijven meestal buiten schot. Maar die kleine telers „maken toch onderdeel uit van georganiseerde criminaliteit”.

‘Politie!!’ pagina 6-7