Paardengehinnik en zwierige strijkers

Het Australische The Avalanches deed zestien jaar over de opvolger van hun populaire debuut Since I Left You. Dat lag deels aan de auto-immuunziekte die een van de leden trof. Maar de oorzaak lag ook in de aard van hun muziek. The Avalanches maken ‘plunderphonics’; de liedjes zijn grotendeels opgebouwd uit samples van velerlei herkomst. Het afkopen kostte hun advocaten vijf jaar. Een van de plunderingen betreft het refrein van ‘Come together’ (The Beatles). De verwijzing duurt kort. Die razendsnelle afwisseling is de kracht van The Avalanches, resulterend in een zonnige lappendeken van sferen en stijlen. De fragmenten uit reclamemuziek, doo-wop, calypso, hiphopdrums en paardengehinnik worden aan elkaar gesmeed door strijkers en een enkele gemoedelijke rapper. Met een vreugdevolle klankcarrousel als gevolg.