Optimisme over economie deze maand afgenomen

Wel is het optimisme over de economie in juli nog iets groter dan het pessimisme.

Archiefbeeld. Een winkelstraat in Zeist.
Archiefbeeld. Een winkelstraat in Zeist. Foto Martijn Beekman / ANP

Consumenten zijn deze maand minder optimistisch over de economie dan vorige maand, maar nog altijd overwegend positief. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Het consumentenvertrouwen is deze maand 1, vier punten lager dan in juni.

Vooral over het economisch klimaat zijn consumenten een stuk pessimistischer geworden. Met name de vooruitzichten voor het komende jaar achten mensen aanzienlijk minder rooskleurig dan in juni. Een concrete oorzaak daarvoor noemt het CBS niet. Wel noemt het bureau als “meest opvallende economische gebeurtenis” van de afgelopen maand het Brexit-referendum.

Het CBS bestudeerde ook hoe het consumentenvertrouwen in diverse leeftijdsgroepen van elkaar verschilt, en hoe die cijfers sinds het begin van de crisis in 2008 zijn veranderd. 60-plussers zijn sinds het uitbreken van de crisis gemiddeld pessimistischer geworden, terwijl jongere groepen relatief meer vertrouwen in de economie hebben gekregen.

Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat mensen uit lagere inkomensgroepen minder vertrouwen hebben dan mensen met hogere inkomens. Voor alle groepen geldt dat de laatste jaren per saldo pessimisme de overhand heeft gehad.

Woensdag maakte het CBS ook bekend dat consumenten in de maand mei 1,4 procent meer besteed hebben dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voor de maand juli verwacht het bureau een hogere consumptie dan in de maanden juni en mei.