Nieuwe Raad van Toezicht voor Universiteit van Amsterdam

De vorige raad stapte op na een conflict met de medezeggenschap van de universiteit.

Foto Koen van Weel / ANP

Er is een nieuwe Raad van Toezicht voor de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat heeft het Ministerie van Onderwijs bekendgemaakt. De nieuwe raad wordt per 26 augustus benoemd. De vorige Raad van Toezicht stapte vorige maand op na een conflict met de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Centrale Studentenraad (CSR), de medezeggenschapsraden van de universiteit.

De nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht wordt Marise Voskens. Zij is momenteel voorzitter van de Raad van Toezicht van omroep VPRO. Ook is ze rechter bij de rechtbank Amsterdam. Eén huidig lid van de Raad blijft aan. Gerard Mols werd in mei 2013 aangesteld op voordracht van de medezeggenschapsraden en krijgt “bijzonder vertrouwen van de medezeggenschap”.

Bestuurlijke crisis

Bij de voordracht zijn de COR en CSR betrokken geweest. De vorige Raad stond op gespannen voet met de medezeggenschap, mede omdat voorzitter Atzo Nicolaï zonder overleg met hen werd aangesteld. Daarop zegden COR en CSR het vertrouwen in Nicolaï op.

De UvA kampt sinds begin 2015 met een bestuurlijke crisis, die begon toen ontevreden studenten en medewerkers gebouwen van de universiteit bezetten. Bestuursvoorzitter Louise Gunning stapte op, korte tijd later gevolgd door bestuurslid financiën Hans Amman. Eerder dit jaar werden een nieuwe bestuursvoorzitter en rector magnificus aangesteld.