Niet zomaar warm, tropisch!

Foto robin van Lonkhuijsen/ ANP

Het was de eerste dit jaar: woensdag mag officieel een tropisch warme dag heten. De term ‘tropisch’ is aan regels gebonden, die geldt pas als de KNMI in De Bilt minstens 30 graden meet. En het werd daar nóg heter. Even voor vieren bereikte de temperatuur in De Bilt 32,9 graden. En dat is, zoals de laatste jaren vaker gebeurt, goed voor een weerrecord. Volgens Weeronline was het de warmste 20 juli sinds het begin van de metingen van 1901.

Ook aan de kust was het heet. Hier in Bloemendaal aan Zee werd het zo’n 33 graden. Later op de dag onweerde het op verschillende plekken in het land. Vanwege dit onweer en de aanhoudende hitte gaf het KNMI code geel af. Het was bijna een jaar geleden dat Nederland een officiële tropische dag beleefde: dat was op 3 augustus.