Nice

Frankrijk verlengt noodtoestand met zes maanden, huiszoekingen mogen zonder rechter

Frankrijk verlengt de noodtoestand na de aanslag in Nice niet met drie, maar met zes maanden. De socialistische regering van premier Manuel Valls is aan die wens van de rechtse oppositie tegemoet gekomen. De mogelijkheid om zonder tussenkomst van de rechter huiszoekingen te kunnen doen, is aan de reeks noodmaatregelen toegevoegd.

In mei was die juist geschrapt. Ook mogen voortaan zonder gerechtelijke instemming telefoon- en computerdata in beslag genomen worden. Met een grote meerderheid van 489 stemmen voor en 26 tegen ging de Assemblée Nationale woensdagochtend na zeven uur debat akkoord met verlenging tot januari 2017. „We moeten niet wennen aan de dreiging, dat nooit, maar ermee leren leven”, zei Valls tegenover de parlementariërs. Woensdagmiddag stemt de Senaat.

Sinds de terreuraanslagen op 13 november afgelopen jaar was de noodtoestand al drie keer verlengd. Maar president François Hollande kondigde afgelopen donderdag aan dat na de finish van de Tour de France, komend weekend in Parijs, de uitzonderingssituatie voorbij zou zijn. Toen op dezelfde dag de 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel met een vrachtwagen in Nice 84 mensen doodde, veranderde hij van mening.

Volgens Valls zijn dankzij de extra bevoegdheden sinds de aanslagen in november 3.594 huiszoekingen geweest die tot 600 gerechtelijke procedures hebben geleid. 756 wapens zijn in beslag genomen.

Nog 77 mensen die „potentieel gevaarlijk” zijn, hebben huisarrest.

Een parlementscommissie die onderzoek deed naar de aanslagen van 2015 oordeelde eerder deze maand dat de noodtoestand slechts een „beperkt effect” heeft, en mensenrechtenorganisaties vrezen discriminatie.

Maar uit peilingen blijkt dat een ruime meerderheid van de Fransen bereid is vrijheden op te geven voor meer veiligheid.

    • Peter Vermaas