Kunstenares Tinkebell wint rechtszaak tegen Omroep Brabant

De kunstenares klaagde de omroep aan voor smaad en het misbruiken van haar auteursrechten.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Katinka Simonse, bekend als kunstenares Tinkebell, heeft de rechtszaak die zij had aangespannen tegen Omroep Brabant gewonnen. De rechtbank van Amsterdam oordeelde woensdag dat de omroep haar woorden in een interview over de Afghaanse familie Amiri ernstig heeft verknipt, en ook haar auteursrechten heeft geschonden. Omroep Brabant moet de zaak publiekelijk rectificeren in de eerstvolgende uitzending en op sociale media. Daarbij moet de gewraakte uitzending verwijderd worden en krijgt de kunstenares een schadevergoeding van de omroep.

Verknipte beelden

De controversiële kunstenares, die in opspraak kwam toen ze van haar kat een handtas maakte, daagde Omroep Brabant eind vorig jaar voor de rechter voor smaad en het schenden van haar auteursrechten. De aanleiding daarvoor was een uitzending van 25 februari waarin Omroep Brabant een interview uitzond met Tinkebell over de familie Amiri, een Afghaans gezin dat al jaren in het Brabantse Heeze woonde. Vader Feda Amiri werd uitgezet en zou tijdens zijn uitzetting mishandeld zijn door de marechaussee. Omroep Brabant, die de zaak rond de uitzetting op de voet volgde, twijfelde daar echter aan, en gebruikte de woorden van Tinkebell om aan te tonen dat de familie een toneelstuk opvoerde.

Tinkebell was vlak daarvoor naar Afghanistan afgereisd om dochter Tamana te helpen met het vinden van haar vader Feda en die zoektocht filmde ze. De dag voordat Tinkebell in Afghanistan aangekomen was, liet Tamana weten haar vader gevonden te hebben in een Afghaans ziekenhuis. Tijdens haar verblijf in Afghanistan stond de kunstenares in nauw contact met Omroep Brabant en de omroep was geïnteresseerd in haar beeldmateriaal. In een telefoongesprek met een verslaggever van de omroep vernam Tinkebell echter dat haar beelden niet uitgezonden zouden worden, omdat de familie Amiri gelogen zou hebben. Uitspraken van Tinkebell uit dat interview werden later toch door Omroep Brabant uitgezonden in een verknipt interview. Ook werd haar beeldmateriaal gebruikt zonder dat Tinkebell daar toestemming voor had gegeven. Doordat er in het telefoongesprek was geknipt en de volgorde van zinnen was veranderd, leek het alsof de kunstenares bevestigde dat de familie Amiri gelogen had en kwam Tinkebell in een kwaad daglicht te staan.

Editor Sander Vos laat zien hoe er in het geluidsfragment is geknipt