Grootste stijging huizenprijzen binnen de EU in Hongarije

De huizenprijzen in de EU stijgen, maar het gaat niet overal even hard

Dat blijkt uit recente cijfers van Eurostat. In Hongarije zijn de prijzen het hardst gestegen. In het eerste kwartaal van 2016 stegen de prijzen met 15.6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in Oostenrijk (13.4 procent) en Zweden (12.5 procent) stegen de prijzen hard. Alleen in Italië en Cyprus daalden de prijzen. In beide landen werden huizen 1,2 procent goedkoper.

Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 4.0 procent. De huizenprijzen stijgen al sinds het tweede kwartaal van 2014.


Huizen zijn voor inwoners het meest betaalbaar in Malta en Cyprus. In deze landen besteedt minder dan vijf procent van de inwoners meer dan veertig procent van hun besteedbaar inkomen aan het huis. De verschillen in de EU wat betreft betaalbaarheid zijn groot. In Griekenland besteed 40,9 procent van de inwoners meer dan 40 procent van hun besteedbaar inkomen aan het huis. Gemiddeld geldt dit voor 11,4 procent van de inwoners van de EU.