Gids: Hoe speel je Pokémon Go?

Pokémon Go is nu al de meest geïnstalleerde mobiele game ooit. Waarom is de app zo populair, en hoe werkt het?

Foto Remko de Waal / ANP

Pokémon Go is pas twee weken uit, en nu al mogelijk de meest populaire mobiele game ooit. Miljoenen mensen zijn een carrière als Pokémontrainer begonnen en jagen op de digitale beestjes. Voor de leek is de rage behoorlijk bizar. Waarom is dit spel zo verschrikkelijk populair, wat is de bedoeling, en hoe speel je zelf? NRC legt het uit!

Wat is Pokémon Go?

Pokémon Go is een mobiele game, gebaseerd op de Pokémonspellen van Nintendo. De game is als app te downloaden op Android en iOS. Wat het spel bijzonder maakt is dat het gebruik maakt van Augmented Reality: elementen van het spel lijken via de camera van je smartphone in de echte wereld te worden geplaatst.

Hoe populair is het spel en waarom eigenlijk?

Hoeveel spelers het spel precies heeft, is niet duidelijk. Zeker is dat het er miljoenen zijn, maar schattingen van Amerikaanse media lopen uiteen van zo’n 10 miljoen tot ruim 20 miljoen dagelijkse gebruikers in de VS alleen. Dat zou het populairder maken dan Candy Crush, tot nu toe de meest gebruikte mobiele game met op het hoogtepunt 20 miljoen gebruikers.

In Nederland waren er al 1,3 miljoen spelers, nog vóór het spel officieel uit was. De schattingen zijn van vóór afgelopen weekend. Sindsdien is Pokémon Go in nog 26 landen uitgebracht. Het aantal spelers zal inmiddels dus nóg hoger liggen.

Foto Remko de Waal / ANP

Een massale Pokémon Go-bijeenkomst op de Grote Markt in Haarlem. Foto Remko de Waal / ANP

Veel kinderen vinden Pokémon nog altijd leuk. Er worden nog regelmatig nieuwe Pokémon-spellen uitgebracht, bijvoorbeeld voor de Nintendo 3DS-spelcomputer. Maar ook onder een oudere doelgroep is het spel razend populair. Voor twintigers en dertigers is Pokémon jeugdsentiment. Ze hebben als kind uren doorgebracht met de Pokémon-kaarten, de televisieserie en natuurlijk de spelletjes op de Game Boy. Daarboven zit weer de groep ouders die benieuwd zijn waar hun kinderen mee bezig zijn, en vervolgens zélf verslaafd raken aan het spel.

Nintendo spint er ook wel garen bij: sinds de lancering van het spel is de beurswaarde van het bedrijf bijna verdubbeld.

Ik ben benieuwd! Hoe zet ik de app op mijn mobiel?

Pokémon Go is sinds dit weekend officieel uit in Nederland. Je kunt het dus gewoon downloaden in de App Store of Google Play Store. Je kunt inloggen met een gmail-account, of een speciaal Pokémonaccount aanmaken. Daar heb je alleen een emailadres voor nodig.

Hebbes. Wat is de bedoeling van het spel?

De slogan van Pokémon verklapt het al een beetje: Gotta catch ‘em all! Oftewel, het is de bedoeling dat je alle verschillende Pokémon weet te vangen. Er zijn 151 verschillende, in een aantal categorieën, zoals vuurpokémon, waterpokémon en nachtpokémon. Sommige komen heel vaak voor, andere zijn behoorlijk zeldzaam. Een Pokémontrainer leeft natuurlijk naar de woorden van de theme song: “I wanna be the very best, like no one ever was”…

Even tussendoor, wat is het meervoud van Pokémon eigenlijk?

Het meervoud van Pokémon is Pokémon. Als iemand het over Pokémons heeft, is-ie dus geen échte Pokémontrainer.

Duidelijk. Dus, hoe begin ik?

Als je de app de eerste keer opent, moet je eerst een karakter aanmaken. Verzin een gebruikersnaam en kies hoe je karakter eruit ziet. Je kan kiezen uit een man en een vrouw, met een paar verschillende outfits. Heb je dit gedaan, dan verschijnen er gelijk drie Pokémon om je heen: Bulbasaur (een soort kikker met een groene knoflook op zijn rug), Charmander (een schattige oranje dinosaurus) en Squirtle (een blauwe schildpad). Raak de Pokémon die je het leukst vindt aan en je kan hem gaan vangen.

Ik kan niet kiezen, ik vind ze allemaal leuk! Maar goed, hoe vang ik er een?

Je vangt een Pokémon door hem te vangen in een Pokéball. Zie in onderstaande video hoe je dat doet:

Ja! Gevangen! En nu?

Gefeliciteerd! Nog 150 te gaan. Nu zul je er op uit moeten gaan. Loop door je buurt. Af en toe zie je op de kaart groene blaadjes opvliegen. Daar zit een Pokémon in de buurt. Als je er bent, zal op een gegeven moment je telefoon gaan trillen en verschijnt de Pokémon op de kaart.

Wat zijn die andere dingen op de kaart?

PR-iPhone-Map-View

Op de kaart zijn niet alleen Pokémon te vinden. Je ziet op verschillende plekken een soort blauwe paaltjes. Dit zijn Pokéstops, die zich op interessante locaties bevinden, bijvoorbeeld bij een bijzonder gebouw of een standbeeld. Hier kun je spullen krijgen die je in het spel nodig hebt. Pokéballs, bijvoorbeeld, maar ook ‘medicijnen’ om je Pokémon sterker te maken. Als je bij een Pokéstop in de buurt bent, verandert het icoontje op de kaart. Als je er op drukt, verschijnt er een foto in beeld van de bezienswaardigheid. Veeg bij de foto over je scherm. Dan komen er vaak Pokéballs en andere spullen tevoorschijn.

Er zijn ook gyms te vinden. Dit zijn een soort zwevende platforms met een blauw, geel of rood logo erboven. Gyms vindt je vaak bij parken, kerken, pleinen en stations. Hier kun je, wanneer je wat langer gespeeld hebt, je Pokémon trainen, of vechten met andere spelers.

Hoe lang moet ik daarvoor spelen?

Bij alles wat je doet ontvang je zogenoemde XP - eXperience Points. Bij het bezoeken van een Pokéstop zijn dat er weinig, maar als je een nieuwe Pokémon vangt al een stuk meer. Er zijn ook trucjes om zo veel mogelijk XP binnen te harken. Als je genoeg XP hebt verzameld ga je naar een volgend level. Dan kun je sterkere Pokémon tegenkomen. Vanaf level vijf kun je gebruik maken van de gyms. Dat kun je, als je een beetje enthousiast van start gaat, binnen een dag bereiken.

Okee, ik zit in level vijf. Hoe moet ik nu vechten?

Ga naar de dichtstbijzijnde gym. Als je voor het eerst een gym selecteert, moet je een team kiezen. Je kunt kiezen uit Mystic (blauw), Instinct (geel) en Valor (rood). Vervolgens kun je vechten bij alle gyms, zowel rivaliserende (van een ander team), als vriendelijke (van je eigen team).

pikachu_300dpi

Hier wordt het wat ingewikkeld: Elke gym heeft een aantal “Prestige Points” en wordt verdedigd door een aantal Pokémon. Door die Pokémon te verslaan neemt het aantal Prestige Points af (bij een gym van een ander team) of toe (bij die van je eigen team). Als het aantal Prestige Points op nul komt te staan, kan een ander team een gym overnemen.

Je kunt op verschillende manieren aanvallen en ontwijken. Als je wint, krijg je XP en worden je Pokèmon sterker.

Oh. Ik ben nog niet zo goed, geloof ik, want ik heb verloren. Wat nu?

Als je verliest, raken de Pokémon waarmee je hebt gespeeld hun HP (Health Points) kwijt. Je kunt je Pokémon weer genezen met Potions en Revives. Druk hiervoor op het menu (de Pokéball onderin je scherm) en selecteer “Items”. Een Potion gebruik je om een Pokémon te genezen die nog wel wat HP heeft. Is een Pokémon helemaal uitgeschakeld, dan gebruik je een Revive. Potions en Revives vind je bij Pokéstops.

Hoe win ik volgende keer wel?

Elke Pokémon heeft een aantal CP (Combat Points), die aangeven hoe sterk hij is. Vecht tegen Pokémon met een vergelijkbaar CP, om meer kans te maken. Ook maak je je Pokémon zo sterker, zodat ze meer kans hebben om te winnen. Ook kun je met Stardust en Candy je Pokémon sterker maken. Dit is een soort doping voor je Pokémon. Kies in het menu voor Pokémon en kies de Pokémon die je sterker wil maken. Druk op Power Up en je Pokémon wordt sterker. Je vindt meer Stardust en Candy bij Pokéstops en bij het vangen van Pokémon.

Ik zie nog een knop, “Evolve”. Wat doet dat?

Veel Pokémon kunnen evolueren. Dat houdt in dat ze veranderen in een andere, sterkere Pokémon. Zo verandert Spearow in Fearow, Pikachu in Raichu en Charmander in Charmeleon. Vaak zijn er drie niveaus van een Pokémon: Charmeleon kan weer evolueren in Charizard. Evolueren kost Candy, maar maakt je Pokémon een stuk sterker.

Okee, ik geloof dat ik het snap. Nog een vraagje: ik was bij een Pokéstop, en kreeg een ei. Wat moet ik daarmee?

Je zal het niet geloven, maar uit een ei komt een Pokémon! Ga in het menu naar Pokémon en kies bovenaan “eggs”. Onder het ei staat een afstand - 2, 5 of 10 kilometer. Deze afstand moet je afleggen om het ei uit te laten komen. Daarvoor stop je het ei eerst in een “incubator”. Klik op een ei, kies “Start incubation” en selecteer je incubator. Pokémon Go telt alleen afstand die je aflegt terwijl de app open staat. Hoe meer afstand een ei nodig heeft, hoe zeldzamer de Pokémon die erin zit.

Het schiet allemaal niet op. Kan ik ook valsspelen?

Je zou langzaam kunnen fietsen om sneller afstand af te leggen en je eieren sneller uit te laten komen. Maar kijk bij het fietsen niet op je scherm, dat gaat mis. In de tram of bus langs Pokéstops gaan werkt ook. Bij snelheden boven de 25 kilometer per uur werkt de app sowieso niet, dus in de auto afstanden afleggen heeft weinig zin. En anders leg je toch even wat kilometers af met een drone?

Je kunt het jezelf ook makkelijker maken als je bereid bent te betalen voor het spel. In het menu kun je voor “shop” kiezen. Zie bijvoorbeeld deze lijst van The Telegraph om te zien wat je daar kunt kopen.

Help! Het spel loopt vast!

Dat is vervelend. Helaas lijken de servers van het spel de populariteit niet helemaal aan te kunnen. Ook zouden de servers een geliefd doelwit zijn van hackers, die het spel plat proberen te leggen. Een bekende bug is dat het spel vastloopt als je nét een Pokémon hebt gevangen. Behoorlijk jammer, maar er valt weinig aan te doen. In nieuwe versies van het spel worden gelukkig steeds meer problemen opgelost, dus kijk regelmatig of er updates beschikbaar zijn.

Nou, lekker is dat. Zijn er eigenlijk nog meer nadelen aan Pokémon Go? Ik las iets over een lijk…

Zoals bij elke hype kwamen er al snel bizarre nieuwtjes naar buiten. Bijvoorbeeld over een speler die een lijk vond in een rivier, en mensen die beroofd worden tijdens het spelen. Uiteraard zijn dit uitzonderingen. Met zoveel spelers beleeft altijd wel iemand iets raars. Het risico van verkeersongelukken bestaat wel. Blijf tijdens het spelen op je omgeving letten. Het is verleidelijk om naar je scherm te blijven turen, maar zorg ervoor dat je niet voor een auto stapt en kijk al helemaal niet op het scherm tijdens het fietsen of autorijden.

animation

Dat lijkt me logisch. Hoe zat het eigenlijk met Pokémon op politiebureaus en in ziekenhuizen?

Er verschenen afgelopen weken berichten over ziekenhuizen en politiebureaus die bang waren overlopen te worden door spelers die op zoek zijn naar bijzondere Pokémon, die daar zouden zitten. Dat is niet helemaal hoe het werkt. Sommige Pokémon blijven op dezelfde plek, maar bijzondere Pokémon verplaatsen zich vaak. Dat iemand ergens een Vaporeon heeft gespot, betekent dus niet dat hij er de volgende dag nog zit. Sowieso is Pokémon Go geen excuus om domme dingen te gaan doen, dus blijf je gezond verstand gebruiken. Ga niet op privéterrein op zoek naar Pokémon, let op anderen en doe voorzichtig als je midden in de nacht met je smartphone over straat gaat.

Lees onze check van de Pokémongeruchten: Iedereen heeft het over Pokémon Go – wat klopt er en wat niet?
Twitter avatar StirlingPol Stirling Police Just to be clear, ‘I was looking for a Pokestop’ is not an acceptable reason for being on the roof of a shop with a crowbar at 2am!

Zijn er ook voordelen aan het spel?

Om Pokémon Go te spelen moet je naar buiten om rond te lopen. Als je fanatiek speelt, maak je behoorlijke wandelingen. Toch een stuk gezonder dan thuis achter de computer zitten. Ook maakt het spel het verrassend makkelijk om andere spelers te ontmoeten. Bij populaire gyms en Pokéstops zie je regelmatig andere spelers, die het ongetwijfeld leuk vinden om een praatje te maken. Ook voor sommige autistische kinderen schijnt het spel te helpen om contact te maken met andere kinderen.

Moet ik verder nog iets weten?

Je zou nu meer dan genoeg moeten weten om goed van start te gaan in Pokémon Go! Oh, nog één ding: laat je niet te makkelijk opzwepen als iemand “Charizard!” roept.