Franse militairen omgekomen in Libië

Daarmee bevestigt Parijs in het land aanwezig te zijn voor de strijd tegen Islamitische Staat.

Archiefbeeld. Een regeringsgezinde strijder bidt bij zijn voertuig.
Archiefbeeld. Een regeringsgezinde strijder bidt bij zijn voertuig. Foto Mahmud Turkia / AFP

In Libië zijn drie Franse militairen om het leven gekomen, heeft het Franse ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt. Parijs bevestigt daarmee in het land actief te zijn. Dat werd al maanden vermoed. Volgens persbureau AP zaten de militairen in een helikopter die bij Benghazi werd neergehaald door jihadisten.

Het is de eerste officiële bevestiging dat Franse militairen opnieuw actief zijn in Libië na de NAVO-interventie die vijf jaar geleden Moammar Gaddafi ten val bracht. Het gaat volgens het ministerie om een antiterrorismemissie. Vermoedelijk wordt die geleid in samenwerking met de Verenigde Staten en ondersteund door Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Op verzoek

De gesneuvelde militairen waren in het land “op verzoek uit Libië”, laat het ministerie in een persverklaring namens minister Jean-Yves Le Drian weten:

“Hij eert de moed en toewijding van deze militairen die in dienst van Frankrijk iedere dag weer gevaarlijke antiterrorismemissies uitvoeren.”

Wie precies om de Franse hulp gevraagd heeft, is onduidelijk. Libië heeft sinds de val van Gaddafi geen duidelijk leiderschap. Drie regeringen claimen nu de macht te hebben.

Lees meer over de politieke situatie in het land: Westen pusht derde regering in Libië

De groep Westerse landen zou volgens anonieme bronnen met gevechtsvliegtuigen en commando’s strijden tegen terreurbeweging Islamitische Staat. In Sirte, de machtsbasis van IS in Libië, werden IS-commandanten geliquideerd door een geheimzinnige sluipschutter. De Verenigde Staten hopen Libische strijders te kunnen trainen zodat de terreurbeweging door lokale strijders kan worden bestreden.