Frankrijk verlengt de noodtoestand met half jaar

De Assemblée Nationale heeft ingestemd, de senaat nog niet. Aanleiding voor de verlenging is de aanslag in Nice.

Premier Valls nadat hij het parlement tijdens het debat had toegesproken.
Premier Valls nadat hij het parlement tijdens het debat had toegesproken. Foto Francois Guillot / AFP

Het Franse parlement heeft woensdagochtend ingestemd met een verlenging van de noodtoestand van zes maanden. Dat meldt persbureau AFP. Dat besluit volgt op de aanslag in Nice, waarbij 84 mensen om het leven zijn gekomen.

Als ook de senaat instemt met de verlenging, geldt de noodtoestand tot eind januari 2017. De maatregel werd afgekondigd na de aanslagen van 13 november.

Donderdag, de dag dat Mohamed Lahouaiej Bouhlel met een vrachtwagen inreed op een grote groep mensen, had premier Hollande juist aangekondigd voor het eind van deze maand een einde te willen maken aan de noodtoestand. Tot dan toe was de maatregel steeds met drie maanden verlengd.

De noodtoestand biedt de mogelijkheid zonder justitiële toestemming vooraf huiszoekingen te doen. Ook kan onder meer een avondklok worden ingesteld. De noodtoestand werd deze maand aangehouden met het oog op het EK voetbal en de Tour de France.