Eerste tropische dag van het jaar

Het KNMI heeft code geel afgevaardigd. Ook is er een Nationaal Hitteplan van kracht.

Wandelaars zoeken verkoeling tijdens de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse,
Wandelaars zoeken verkoeling tijdens de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse, Foto Vincent Jannink/ ANP

Woensdag 20 juli 2016 is de eerste landelijke tropische dag van het jaar. Iets na het middaguur steeg de temperatuur in De Bilt boven de 30 graden, zo meldt het KNMI.

Op veel plekken in Nederland is het woensdag nog een stuk warmer dan 30 graden. In het zuiden en oosten kan het zelfs 35 graden worden. Het KNMI heeft code geel afgevaardigd voor de aanhoudende hitte.

National Hitteplan

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) heeft in de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel een National Hitteplan afgekondigd. Dit betekent dat er maatregelen nodig zijn om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Ook moeten mensen alert zijn voor zonverbranding, met waarden boven en rond de 7 of 8 is de zonkracht zeer hoog in de komende dagen.

De bijna 50.000 wandelaars van de Vierdaagse van Nijmegen zijn door het Rode Kruis al gewaarschuwd om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen.

Onweersbuien met hagel

De hitte blijft niet heel de dag aanhouden. In de loop van de middag en avond is er kans op een aantal stevige onweersbuien. Het begint in het zuiden van het land, maar trekt later naar het midden en oosten.

Bij de onweersbuien komen lokaal windstoten voor rond de 75 kilometer per uur. Het KNMI verwacht dat er in korte tijd ook hagel en veel neerslag valt. De buien trekken in de avond weg naar het noordoosten .