Druk Ankara op Turkse academici in Nederland om terug te keren

De universiteit van Istanbul.
De universiteit van Istanbul. Foto Emilio Morenatti/ AP

Wetenschappelijk medewerkers, onderzoekers en studenten uit Turkije die verbonden zijn aan Nederlandse universiteiten worden door de Turkse overheid opgeroepen terug te keren naar Turkije.

Turken in Nederland zouden onder meer e-mails ontvangen uit Turkije waarin ze worden opgeroepen terug te keren. De rector magnificus van de Universiteit van Utrecht Bert van der Zwaan zegt „zich grote zorgen te maken” over de druk die wordt uitgeoefend.

Twitter avatar rector_UU Bert van der Zwaan Verontrustende berichten uit Turkije dat academici worden teruggeroepen en een reisverbod krijgen opgelegd! Aanslag op de vrije wetenschap!
Twitter avatar rector_UU Bert van der Zwaan Eerste berichten dat ook Turkse studenten in Nederland emails ontvangen om ze terug te roepen naar Turkije. Waar nodig krijgen zij hulp!

De veertien Nederlandse Universiteiten, verenigd in de VSNU, openen allemaal een individueel meldpunt waar Turken die verbonden zijn aan universiteiten in Nederland met vragen en zorgen terecht kunnen.

Het lag toch wat anders. Lees Tweet van rector leidt tot ‘mediahypeje’

Er zijn naar schatting enige honderden Turkse studenten die in Nederland een opleiding volgen. Ook zijn er zo’n 250 Turkse docenten en onderzoekers in Nederland. Verder zijn er ook nog enige honderden uitwisssselingsstudenten.

De Utrechtse rector magnificus zegt dat de Turkse maatregelen „lijken te passen in de grote zuivering die nu gaande is in Turkije na de mislukte militaire coup”.

Private onderwijsinstituten gesloten

Op woensdag maakte de Turkse Hoge Raad voor Onderwijs bekend dat vier universitaire rectoren worden geschorst. Ook mogen alle academici tot nader order niet het land verlaten. Op dinsdag werd al het ontslag aangevraagd voor 1.577 decanen op staats- en private universiteiten.

Daarnaast maakte het Turkse ministerie van Onderwijs op woensdagavond bekend dat het 626, voornamelijk private, onderwijsinstituten sluit vanwege banden met de geestelijke Fethullah Gülen, het vermeende brein achter de coup.

De Nederlandse universiteiten steunen Turkse academici en studenten, zo heeft de VSNU woensdag laten weten. „Voor de VSNU staan de internationale academische waarden en de principes van academische vrijheid voorop. Wetenschap is bij uitstek internationaal. Academici en studenten moeten zich vrij kunnen bewegen”, aldus de schriftelijke verklaring.