documentaire

Presenting Princess Shaw NPO 2, 22.40-23.40u.

Overdag is ze Samantha Montgomery, een verpleegster voor ouderen in een moeilijke buurt van New Orleans. ’s Avonds verandert ze in de enige echte Princess Shaw. De Afro-Amerikaanse zangeres (rood haar, beugel) staat in lokale zaaltjes en zet haar eigen liedjes op YouTube. Net zoals veel amateurs hoopt ze ontdekt te worden. Er zou geen documentaire over haar bestaan als dat niet zo zou zijn. Op een dag komt de Israëlische componist Kutiman (Ophir Kutiel) haar online tegen. Hij maakt clips die opgebouwd zijn uit allerlei YouTube-video’s die door amateurs online zijn gezet. In de mash-up ‘Give it Up’ is een belangrijke rol weggelegd voor Princess Shaw en haar stem. De clip gaat viral. Presenting Princess Shaw volgt haar pogingen om door te breken in de muziekwereld. Ondertussen zien we Kutiman die duizenden kilometers verderop werkt aan nieuwe video’s. De twee moeten natuurlijk samenwerken. Hoewel reacties van critici positief waren, vroeg men zich terecht af hoeveel dingen in deze documentaire spontaan gebeuren. Toch is het de moeite waard, vooral vanwege de persoonlijkheid van Princess Shaw.