Consumentenvertrouwen

Jongeren zijn optimistischer

Vertrouwen in economie neemt af
Vertrouwen in economie neemt af

Consumenten zijn deze maand minder optimistisch over de economie dan vorige maand, maar nog altijd overwegend positief. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen staat nu op plus 1. Dat is 4 punten lager dan in juni.

Vooral over het economisch klimaat zijn consumenten een stuk pessimistischer geworden. Met name de vooruitzichten voor het komende jaar achten Nederlanders aanzienlijk minder rooskleurig dan in juni. Een concrete oorzaak daarvoor noemt het CBS niet. Wel noemt het bureau als „meest opvallende economische gebeurtenis” van de afgelopen maand het Brexit-referendum.

Het CBS bestudeerde ook het consumentenvertrouwen naar leeftijd. Daaruit blijkt dat het verschil tussen jongeren en ouderen groter wordt: hoe jonger de consument, hoe meer vertrouwen in de economie en de eigen financiën, concludeert het CBS. (NRC)