Brussel wijst bezwaren tegen nieuwe detacheringsrichtlijn af

Aanpassingen aan de wet zijn wel degelijk een zaak van Brussel, en niet van de lidstaten zelf, vindt de Europese Commissie.

Foto Europese Commissie

De Europese Commissie trekt zich niets aan van de bezwaren die elf lidstaten hebben tegen een nieuwe detacheringsrichtlijn. Volgens de Commissie is de aanpassing van de bestaande richtlijn namelijk wel degelijk een zaak van Brussel, zo meldt eurocommissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) woensdag. De elf EU-landen vonden dat juist een zaak van lidstaten zelf.

Het wetsvoorstel dat in maart van dit jaar werd gepresenteerd, moet ertoe leiden dat werknemers die tijdelijk in een ander land werken hetzelfde moeten verdienen als personeel uit het land zelf. Dat moet voorkomen dat mensen op de arbeidsmarkt worden verdrongen door personeel uit landen waar de gemiddelde lonen lager liggen.

Lees ook: Frankrijk en Duitsland gaan strijd aan met EU om ‘goedkope Pool’.

Elf nationale, vooral Oost-Europese landen trokken daarop in mei een ‘gele kaart’, omdat zij van mening waren dat het onderwerp niet op Europees niveau thuishoort. De Europese Commissie besloot na uitvoerig overleg dat dit echter wel het geval is. “Het plaatsen van werknemers is van nature een grensoverschrijdende zaak”, aldus Thyssen.

‘Ik kies geen kant’

Tijdens een persconferentie lichtte de eurocommissaris haar besluit toe, schrijft ANP:

“Ik kies niet het kamp van de ene kant van Europa tegen de andere. Het gaat om het herstellen van rechtvaardigheid: wie hetzelfde werk uitvoert op hetzelfde grondgebied, moet hetzelfde loon krijgen.”

Volgens onze correspondent Stéphane Alonso was het al niet de verwachting dat Thyssen zou toegeven aan de druk uit Oost-Europa, zo schreef hij eerder deze maand. De wettekst zoals de Europese Commissie die in maart presenteerde, is namelijk al het resultaat van eindeloze compromissen.