Britse premier ziet af van voorzitterschap EU

Ze vindt dat alle aandacht nu moet gaan naar de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU.

Premier Theresa May verlaat Downing Street 10 in Londen.
Premier Theresa May verlaat Downing Street 10 in Londen. Foto Frank Augstein / AP

Het Verenigd Koninkrijk ziet af van het voorzitterschap van de Europese Unie. Het land zou in juli 2017 voor een half jaar voorzitter worden, maar vanwege de uitslag van het EU-referendum geeft premier Theresa May dat recht nu op, zo meldt een woordvoerder van May woensdag aan Reuters.

De kersverse premier vindt dat alle aandacht nu moet gaan naar de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU. Volgens de zegsvrouw heeft May haar besluit woensdag gedeeld met Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Die verzekerde de Britse premier vervolgens dat hij alles zal doen om het vertrek “zo soepel mogelijk” te laten verlopen.

Opvolger is nog niet duidelijk

Wie de plek van het Verenigd Koninkrijk inneemt als voorzitter in de tweede helft van volgend jaar, is nog niet besloten. Gesprekken daarover moeten nog worden gevoerd, zo liet een woordvoerder van Donald Tusk aan Reuters weten. Volgens het persbureau is een van de mogelijkheden dat België het gat mag vullen.

Momenteel is Slowakije voorzitter van de Europese Unie. Het voormalig Oostblokland nam het stokje begin deze maand over van Nederland. Begin 2017 gaat het voorzitterschap naar Malta, terwijl Estland begin 2018 voorzitter is. Een mogelijke andere oplossing is dat Malta drie maanden langer doorgaat en Estland drie maanden eerder begint, meldt Reuters.