Merkel en May: Brexit mag onze samenwerking niet verpesten

Eerste ontmoeting May en Merkel De nieuwe Britse premier werd met militaire eer ontvangen. Haar snelle bezoek moest de goede betrekkingen benadrukken. „Groot-Brittannië blijft een naar buiten gericht land.”

De kersverse Britse premier Theresa May bracht woensdag haar eerste buitenland bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
De kersverse Britse premier Theresa May bracht woensdag haar eerste buitenland bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto Markus Schreiber/ AFP

Ondanks de Duitse ergernis en teleurstelling over het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten, heeft bondskanselier Angela Merkel de nieuwe Britse premier Theresa May woensdagavond met militaire eer en in een positieve sfeer ontvangen. Het was het eerste buitenlandse bezoek van May als premier sinds ze vorige week werd benoemd.

De twee leiders hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Na een kennismakingsgesprek van zo’n drie kwartier in het Kanzleramt in Berlijn, verzekerden beide regeringsleiders in een gezamenlijke persconferentie dat de goede betrekkingen tussen de twee landen niet in gevaar mogen komen door de onderhandelingen over de Brexit.

Kunnen ze het wel vinden?

Theresa May, die eerder op de middag in het Lagerhuis haar eerste vragenuurtje als premier had doorstaan, kreeg op de persconferentie de vraag of ze het kon vinden met Merkel. „We hebben hier twee vrouwen die willen aanpakken en een zo goed mogelijke resultaat voor de Britse en voor de Duitse bevolking willen bereiken”, antwoordde ze. Waarop Merkel haar bijviel met een bondig „Genau” – precies!

Merkel, die als leider van het machtigste land in de EU een sleutelrol zal spelen bij de onderhandelingen met de Britten, noemde het snelle bezoek van May aan Berlijn „een teken van verbondenheid” tussen de twee landen. Ze zei dat Duitsland, ongeacht de Brexit, de goede betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk wil voortzetten en zo mogelijk verdiepen. May beaamde dat en noemde Duitsland „een onmisbare partner en vriend”.

Zie hier een verslag van Al Jazeera over het bezoek (tekst gaat verder na de video):

Na de persconferentie volgde een werkdiner. Maar Angela Merkel onderstreepte dat er van onderhandelingen over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk zich zal losmaken uit de EU, nog geen sprake kan zijn. Eerst moet Londen de officiële aanmelding van uittreding hebben gedaan (volgens artikel 50 van het Verdrag van Lissabon). May zei dat dit niet meer in dit kalenderjaar zal gebeuren. Diezelfde middag liet haar woordvoerder weten dat het Verenigd Koninkrijk vanaf juli 2017 niet zoals gepland voorzitter van de EU zal worden.

Wederzijdse welwillenheid

Voor Merkel en May was er duidelijk veel aan gelegen om, in de moeilijke politieke situatie die in de Europese Unie is ontstaan door het Britse referendum, te tonen dat er tussen de twee grote Europese landen wederzijdse welwillendheid heerst. Donderdag bezoekt May de Franse president Hollande.

May zei dat ze streeft naar een uitkomst van de Brexit-onderhandelingen die respect toont voor zowel de uitspraak van de Britse kiezers, als voor de belangen van de andere Europese landen. Ook onderstreepte ze nog eens:

„Brexit is Brexit, maar Groot-Brittannië blijft een naar buiten gericht land.”

Merkel toonde er begrip voor dat de Britten de uittreding niet meteen in gang zetten. „Het moet geen slepende zaak worden, maar zorgvuldigheid is belangrijk.” Behalve over de Brexit stonden ook de situatie in Turkije, het terrorisme en de vluchtelingencrisis op de agenda.

Een Duitse journalist vroeg de Britse premier nog wat haar „bewogen heeft om Boris Johnson te benoemen”. May antwoordde daarop alleen dat ze een team heeft samengesteld dat de positie van de Britse regering moet uitdragen en goede internationale relaties zeker moet stellen.