Bijltjesdag Turkije bereikt ook universitair onderwijs

Vier rectoren zijn geschorst. Alle academici mogen tot nader order het land niet verlaten.

De universiteit van Istanbul.
De universiteit van Istanbul. Foto Emilio Morenatti/ AP

De grootschalige zuivering in Turkije na de mislukte coup kent voorlopig nog geen einde. Duizenden aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, het vermeende brein achter de coup, moeten het veld ruimen.

Op woensdag maakt de Turkse Hoge Raad voor Onderwijs bekend dat vier universitaire rectoren worden geschorst, zo meldt persbureau Reuters op basis van de private Turkse televisiezender NTV. Verdere details werden niet bekendgemaakt. Ook mogen alle academici tot nader order niet het land verlaten. Op dinsdag werd al het ontslag aangevraagd voor 1.577 decanen op staats- en private universiteiten.

Daarnaast maakte het Turkse ministerie van Onderwijs op woensdagavond bekend dat ze 626, voornamelijk private, onderwijsinstituten sluiten vanwege banden met Gülen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie laten weten aan persbureau Reuters.

Ook 900 agenten uit Ankara geschorst

Naast het leger, de ambtenarij en het onderwijs wordt het ook het politieapparaat doorgelicht. De politie speelde afgelopen vrijdagnacht een belangrijke rol als steunpilaar van de Turkse president Erdogan door de strijd aan te gaan met de coupplegers uit het leger en soldaten te ontwapenen. Toch zou de invloed van de geestelijke Gülen ook hier nog aanwezig zijn.

Dat blijkt uit de schorsing van 900 politieofficieren uit de hoofdstad Ankara. Zij zouden banden hebben met Gülen, zo meldt de Turkse staatszender TRT. In de afgelopen dagen zijn er al meer dan 50.000 Turken geschorst of ontslagen.

Lees ook een portret van Gülen: Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

99 generaals formeel beschuldigd

Van de vermeende verantwoordelijken voor de coup zijn op woensdag 99 generaals uit het Turkse leger formeel in staat van beschuldiging gesteld. Tegen veertien anderen is nog geen aanklacht ingediend, zij blijven voorlopig in hechtenis. De voormalig chef van de Turkse luchtmacht, Akin Öztürk, liet op maandag weten dat hij niet betrokken was bij de coup.

Het leger van Turkije telde voor de coup ongeveer 360 militairen met de hoogste rang.

Tijdlijn gebeurtenissen rondom de coup in Turkije (bron: Al Jazeera)