Bedrijf dochter Oezbeekse president krijgt boete van bijna 1,6 miljoen

De brievenbusfirma is schuldig aan omkoping en valsheid in geschrifte.

Foto Roos Koole / ANP XTRA

Het bedrijf van de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova moet een boete van bijna 1,6 miljoen euro betalen wegens omkoping en valsheid in geschrifte. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. Daarbij zijn de aandelen die haar bedrijf Takilant in een van de omgekochte bedrijven heeft, goconfisqueerd.

Het Openbaar Ministerie eiste de hoogst mogelijke boete: bijna vijf miljoen euro voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen en de confiscatie van de aandelen. De rechtbank sprak Karimova echter vrij van witwassen.

Lees ook het portret van Karimova: Meedogenloos meisje

Aandelen geconfisqueerd

Het bedrijf van Karimova staat ingeschreven in Gibraltar, maar Takilant zou steekpenningen hebben ontvangen van de in Nederland gevestigde telecombedrijven Vimpelcom en TeliaSonera, die Takilant grote bedragen betaalden om een vergunning te verkrijgen voor het Oezbeekse GSM-netwerk. De rechtbank oordeelde woensdag dat de aandelen van TeliaSonera, die het bedrijf van Karimova tot op heden in het bezit heeft, geconfisqueerd worden, omdat deze gebruikt zijn voor de omkoping.