Auteur van Guantánamo Dagboek komt vrij

Mohamedou Ould Slahi publiceerde een boek over zijn tijd in de beruchte gevangenis.

Archieffoto uit 2013 van Guantanamo Bay
Archieffoto uit 2013 van Guantanamo Bay Charles Dharapak / AP

Mohamedou Ould Slahi (45) uit Mauritanië, auteur van een beroemd dagboek over zijn verblijf in de gevangenis, wordt vrijgelaten uit Guantánamo Bay. Dat meldt persbureau AP. Slahi zat bijna veertien jaar in de gevangenis.

Slahi zou begin jaren negentig met Al-Qaeda in Afghanistan hebben gevochten. Hij wordt door Amerikaanse veiligheidsdiensten in verband gebracht met een mislukte terreuraanslag in Los Angeles in 2000. Er is nooit officieel een aanklacht tegen hem ingediend.

Drie jaar na zijn aankomst in de beruchte gevangenis op Cuba begon Slahi notities te maken over zijn leven in Amerikaanse hechtenis. NRC Handelsblad publiceerde een deel van het boek.

Lees het hoofdstuk door Slahi: Eén blik op je oranje overall zegt genoeg

Martelprogramma

Slahi gaf in zijn 466 handgeschreven pagina’s een ontluisterende inkijk in het geheime martelprogramma van de CIA. Zo waren er volgens de veertiger momenten dat hij een luier om kreeg, niet mocht slapen, geslagen werd en seksueel werd geïntimideerd.

Lees meer over Slahi: Achtergebleven in uitzichtloosheid

Er verblijven momenteel nog 76 gevangenen in Guantánamo Bay, op Cubaans grondgebied. De VS nemen zelf geen gedetineerden op uit de gevangenis, maar veel landen in bijvoorbeeld Europa en Afrika wel. Obama probeert nog in zijn laatste maanden als president de gevangenis te sluiten. Het merendeel van de gevangenen die er nog vastzitten komt uit Jemen. De VS willen hen niet terugsturen naar het land vanwege de burgeroorlog.