ASML rekent op recordomzet in 2016

De omzet van vorig jaar (6,3 miljard euro) wordt dit jaar overtroffen, zo verwacht de fabrikant van chipmachines.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Chipmachinefabrikant ASML verwacht dit jaar een recordomzet te boeken. In 2015 verkocht het Veldhovense bedrijf voor 6,3 miljard euro aan apparatuur en diensten en in 2016 valt dat bedrag nog hoger uit, zo denkt ASML. Een exacte inschatting van de verwachte omzet kon het concern woensdag nog niet geven.

Na een moeizaam eerste kwartaal zag ASML de afgelopen maanden de omzet weer aantrekken. Tussen april en juni werd voor 1,74 miljard euro verkocht, zo bleek woensdag bij presentatie van de halfjaarcijfers. De omzet lag daarmee ruim 5 procent hoger dan in dezelfde maanden van vorig jaar.

Omdat ook de kosten aanzienlijk hoger uitvielen (zo’n 100 miljoen euro) merkt ASML weinig van die extra inkomsten. De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op 354 miljoen euro, dik 4 procent minder dan een jaar geleden. Voor de komende maanden rekent ASML opnieuw op een omzet van 1,7 miljard euro.

Meer opdrachten binnengehaald

Het beursgenoteerde ASML wist vorig kwartaal bovendien genoeg opdrachten binnen te slepen om ook de komende tijd voldoende werk te hebben. Tussen april en juli ontving het bedrijf voor 1,6 miljard euro aan orders. In totaal heeft ASML nu voor 3,4 miljard euro aan klussen op de plank liggen, aanzienlijk meer dan een jaar geleden.