Amerikaanse toezichthouder akkoord met miljardenfusie bierbrouwers

Door de voorgenomen megafusie van AB InBev en SABMiller ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Sander Koning / ANP

De Amerikaanse toezichthouder is akkoord gegaan met de voorgenomen megafusie tussen biergiganten AB InBev en SABMiller. Dat meldt persbureau Reuters. In ruil voor de zegen van de toezichthouder wordt een aantal activiteiten van de bierbrouwers in de VS afgestoten. Zo moet de deur worden opengezet voor meer competitie van ambachtelijke bieren.

In mei ging de Europese Commissie akkoord met de miljardenovername van bierbrouwer SABMiller door zijn grote concurrent AB InBev. Om de vrees weg te nemen dat het gefuseerde bierbedrijf te groot zal worden, is bijna de hele Europese divisie van SABMiller verkocht. Zo werd onder meer Grolsch en het Italiaanse peroni verkocht. Het Japanse Asahi kreeg deze bierbrouwers in handen.

De twee grote rivalen vullen elkaar geografisch aan: AB InBev wil groter worden in Zuid-Amerika en Afrika. In de VS kwakkelt de markt, omdat consumenten steeds meer een voorkeur hebben voor speciaalbier.

Tweede helft van dit jaar

Het Belgisch-Amerikaanse AB InBev, voluit Anheuser-Busch InBev, is al het grootste bierbedrijf ter wereld en het moederbedrijf van bijvoorbeeld Corona en Budweiser. De Brits-Zuid-Afrikaanse branchegenoot SABMiller staat op nummer twee, het heeft meer dan honderd biermerken in handen. Het bedrijf maakt ook fridrank en doet bottelwerk voor Coca Cola. Het Nederlandse Heineken is de nummer drie.

The Wall Street Journal meldt dat enkel nog goedkeuring van de Chinese wetgever en goedkeuring van de aandeelhouders tussen de bedrijven en de overname staat. Volgens AB Inbev liggen de bedrijven daarmee op koers om de fusie in de tweede helft van dit jaar af te ronden. Met de aankoop van SABMiller sluit bierbrouwer AB InBev in dat geval een van de grootste overnamedeals uit de geschiedenis.