AbFab is er voor de nostalgie

The movie

Jennifer Saunders en Joanna Lumley zijn een parodie op zichzelf geworden. De chemie is er nog.

De enige die nog ontbreekt is Mr. Bean. Er maken zoveel modeontwerpers, modellen en filmsterren hun opwachting in de langverwachte filmversie van sitcom Absolutely Fabulous dat je de film twee keer zou moeten zien, alleen al om bij te komen van de verbazing dat Jerry Hall, Alexa Chung, Joan Collins, Lily Cole, ex-Spice Girl Emma Bunton, Mad Men-hoofdrolspeler John Hamm, Jean Paul Gaultier, modeblogger Perez Hilton en Dame Edna in dezelfde film zitten. Het cameo’s tellen is een soort Pokémon GO voor modeliefhebbers. Zoveel gastoptredens zijn er waarschijnlijk sinds Robert Altmans sublieme pastiche op de Franse mode-industrie in Prêt-à-porter (1994) niet meer voorgekomen.

Bijna alle films die in Engeland van populaire tv-series worden gemaakt, eindigen op de een of andere manier in Zuid-Frankrijk. In het geval van Absolutely Fabulous omdat de inmiddels flink op leeftijd gekomen ketting rokende en champagne slurpende pr-dames Edina en Patsy op de vlucht zijn nadat ze per ongeluk Kate Moss in de Theems hebben geknikkerd. En omdat ze daar hopelijk nog wat miljonairs op leeftijd kunnen vinden. Want hun levensstijl met al dat shoppen en dat feesten en die doe-het-zelfbotox en -liposuctie wordt er ook niet goedkoper op.

Dat Absolutely Fabulous: The Movie een uitgerekte aflevering van de tv-serie is, maar dan twintig jaar na dato, is waarschijnlijk het beste wat je ervan maken kunt. Schrijfster Jennifer Saunders (Edina) heeft tempo en grapdichtheid hoog weten te houden. Maar wat op tv werkt – verbale virtuositeit met de gedoseerde slapstick van veel hakkengewankel – vertraagt in de film.

De Ab Fab-film is er voor de nostalgie: voor de designer outfits die eruitzien als parodieën op zichzelf, en voor de twee hoofdrolspeelsters die zo’n geweldige chemie hebben, en die er met de jaren en al dat slempen en slampamperen alleen maar beter uit zijn gaan zien. Dit zijn diva’s met wie je best een avondje de tijden van weleer wilt vieren.