10 jaar en tbs voor 17-jarige die familie doodde

De jongen is berecht volgens het volwassenenstrafrecht. Hij bracht zijn oma, moeder en zusje om.

Politie bij het huis waar de familiemoord gepleegd werd.
Politie bij het huis waar de familiemoord gepleegd werd. Foto Ginopress / ANP

De jongen die zijn oma, moeder en zusje doodde, heeft tien jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor drievoudige moord. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De jongen werd, zoals justitie had gevraagd, bestraft volgens het volwassenenstrafrecht. Inmiddels is hij meerderjarig, maar ten tijde van zijn daad was hij 17 jaar oud.

De jongen sloeg in hun huis in Veghel zijn oma (67) en moeder (50) dood met een halter. Zijn zusje van 10 heeft hij gewurgd. Hij ging zelfs nog terug om zich ervan te verzekeren dat ze dood waren.

Suïcidaal

De jongen was op het moment van de moorden suïcidaal. Hij vreesde die dag dat zijn familie hem ervan zouden willen weerhouden zelfmoord te plegen.

In zowel de eis als de straf is meegenomen dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Toch vond de rechtbank deze straf passend:

“Met zijn handelen bracht hij onherstelbaar leed en onmetelijk veel verdriet toe aan de nabestaanden van de slachtoffers. Het moet daarbij voor hen onverteerbaar zijn dat de jongeman geen enkel gevoel van spijt zegt te hebben. De rechtbank oordeelt dat een lange celstraf op zijn plaats is.”

Volgens het OM kon de jongen beter als volwassene berecht worden vanwege de ernst van het misdrijf. Verder “sluiten de behandelmogelijkheden bij een (volwassen) TBS-kliniek beter aan bij zijn te behandelen problematiek”, zei justitie. De rechtbank was het daarmee eens.