‘Ze vielen bij bosjes neer’ in de Vierdaagse

Nijmegen

De Vierdaagse ging dinsdag van start, maar vlekkeloos ging dat niet. Het warme weer speelde vooral veel ouderen parten.

Veel water drinken, dat is het belangrijkste advies tijdens de Vierdaagse.
Veel water drinken, dat is het belangrijkste advies tijdens de Vierdaagse. Foto Flip Franssen

De Vierdaagse begon dinsdag al meteen met een hoop uitvallers. Op de eerste dag van het wandelevenement moesten 1.206 wandelaars opgeven en zijn 141 wandelaars behandeld voor een flauwte. Dat aantal is hoger dan andere jaren, zegt Iris van Deinse, woordvoerder van het Rode Kruis, maar wel vergelijkbaar met jaren waarin het ook erg warm was.

Over de leeftijd van de behandelde lopers zijn geen gegevens, maar het Rode Kruis denkt dat het vooral ouderen betreft die last hadden van de hitte. „Dat komt omdat de prikkel om te drinken op hogere leeftijd minder is. We adviseren daarom ook iedereen om goed te eten en te drinken, en daarbij te denken aan de inname van zoet en zout.”

Het Rode Kruis hielp de meeste wandelaars met een flauwte bij de verzorgingspost in Slijk-Ewijk, op 12 kilometer van de finish. Vooral op het einde van de route zag deelnemer Sonny Manuhutu de meeste uitvallers, zegt hij.

„Zelfs nog over de Waalbrug, als het maar een klein stukje is tot aan de finish, vielen ze bij bosjes neer”, aldus de wandelaar die voor de twintigste keer aan de Vierdaagse meedoet. Hij loopt dit jaar de langste afstand, de 55 kilometer, een afstand die in 1966 voor het laatst werd gelopen, en nu is ingesteld ter gelegenheid van de honderdste editie van de Vierdaagse.

Manuhutu gaat na de finish even op een stoeprand zitten. „Het was zwaar”, zegt hij. „Mijn moeder had kramp, die is vlak voor de Waalbrug uitgevallen. Daardoor zijn we later gefinisht dan normaal.” Op de finishlocatie zijn het vooral ouderen die wit weggetrokken door Rode Kruis-medewerkers worden geholpen

Hij was er tien jaar geleden ook bij toen in nog hetere omstandigheden veel mensen onwel werden op de eerste dag en er twee lopers overleden. De Vierdaagse werd dat jaar afgelast. „Nu hebben ze mobiele ambulances, die waren er toen niet”, vertelt Manuhutu. „Destijds moesten ze met auto’s door de massa, dat duurde een eeuwigheid. Ik heb ook het idee dat er nu meer waterpunten zijn.”

Dat klopt, zegt Vierdaagsewoordvoerder Jennifer Bus-Vos. En naast die extra waterpunten is er ook besloten dat deelnemers op de eerste dag een half uur later mochten finishen. Op de tweede dag mogen de lopers van de 30 en 40 kilometer een half uur eerder starten. Vooral in de groep van de 30 kilometer lopen veel ouderen mee. De Vierdaagse adviseert iedereen om in de ochtend als het relatief nog iets koeler is, veel kilometers te maken. „Dan is er genoeg tijd om het laatste stuk te lopen”, aldus Bus-Vos.

De organisatie adviseert ook om in de avond goed te eten en tijdens het lopen goed te smeren met zonnebrand en een pet of hoed te dragen.

In de provincie Gelderland is het nationaal hitteplan van kracht. Deze woensdag, op de tweede dag, worden temperaturen van ongeveer 32 graden verwacht.