Rechter: Whatsapp voor onbepaalde tijd blokkeren in Brazilië

Het is de derde keer in acht maanden dat de chatdienst wordt afgesloten in het land.

Een mobiele telefoon met WhatsApp.
Een mobiele telefoon met WhatsApp. ANP / Remko de Waal

Een Braziliaanse rechter heeft telecomproviders opgedragen Whatsapp voor onbepaalde tijd te blokkeren in heel Brazilië. Dat meldt Reuters. Het is dan de derde keer in acht maanden dat de chatdienst wordt afgesloten in het land. De berichtendienst weigert gegevens over te dragen aan de Braziliaanse justitie voor een strafrechtelijk onderzoek.

De beslissing werd genomen door een rechter in Rio de Janeiro. Een langlopende rechtszaak naar criminaliteit in de Braziliaanse stad Caxias do Sul zou alleen opgelost kunnen worden met gegevens van de berichtendienst. Telecomproviders die geen gehoor geven aan de oproep van de rechter, krijgen een boete van 14.000 euro per dag. In februari en in december werd Whatsapp ook geblokkeerd in het land.

Oproep van Zuckerberg

In mei deed de oprichter van Facebook Mark Zuckerberg nog een oproep aan Braziliaanse burgers om zich politiek in te zetten om te voorkomen dat Whatsapp steeds wordt geblokkeerd door rechters. Een wetsvoorstel daartoe zou in de maak zijn. Facebook is de eigenaar van Whatsapp, de grootste online berichtendienst ter wereld.

Sinds april dit jaar versleutelt Whatsapp alle berichten zodanig dat alleen de zender en ontvanger er nog bij kunnen. Door de aanpassing in de app zouden zelfs medewerkers van het bedrijf Whatsapp niet meer mee kunnen lezen, ook niet op verzoek van overheidsdiensten zoals de FBI. Informatie over welke gebruiker met wie contact heeft, wordt hiermee niet versleuteld. Het bedrijf werkte twee jaar aan het implementeren van deze zogenoemde end-to-end encryptie.