Minder suiker maakt van cruesli nog geen muesli

Vandaag eten we met 31 proevers Cruesli. Waarom is de nieuwe Cruesli met 30 procent minder suiker nog steeds zoet?

©

Er ligt steeds minder suiker in het goedgevulde cruesli-schap in de supermarkten. Cruesli’s zijn geroosterde muesli’s, aan elkaar geklonterd door meegebrande suikers. De Cruesli’s van Quaker zijn duidelijk marktleider. Quaker lag onder vuur, van een kritische club als Foodwatch bijvoorbeeld. Dat maar liefst een kwart van de Cruesli’s uit suiker bestond, ontdekte je alleen in de kleine lettertjes op de verpakking. De plaatjes op het pak suggereren gezond volkoren met noten en fruit, eventueel stukjes chocola. Cruesli is er in veel smaken.

31 NRC-redacteuren, toch hoogopgeleid, rolden om van verbazing over dat suikergehalte. Zij vergeleken de oude Cruesli met de nieuwe die dit voorjaar op de markt kwam, waar 30 procent minder suiker in zit.

Cruesli claimde in een persbericht dat de nieuwe Cruesli „dezelfde vertrouwde en lekkere smaak” heeft, ondanks 30 procent minder suiker.

Foto iStock

Foto iStock

De vraag aan de proevers was dus of de Cruesli’s die ze beide kort proefden, zonder te weten welke van de twee, even zoet en even lekker waren.

De nieuwe smaakt duidelijk mínder zoet: 6,3, tegen 7,2 voor de traditionele Cruesli (10 was maximaal zoet). Maar de oude en nieuwe waren even lekker: 6,2 respectievelijk 6,4, oordeelden de 31 NRC-redacteuren.

De suiker in de vernieuwde Cruesli is deels vervangen door een „extract van cichoreiwortel zonder toevoeging van kunstmatige zoetstoffen”. Cichorei is een wortelvormende plant waar surrogaatkoffie uit wordt gemaakt en waar witlof uit kan groeien. Dat klinkt allemaal erg natuurlijk. Er zijn cichoreitelers. Toeleveranciers voor de voedingsindustrie halen inuline uit cichoreiwortels.

Inuline is een favoriet van de fabrikant van kant-en-klaarvoedsel. Het bindt, houdt schuim stabiel zodat je lucht kunt verkopen, je kunt het als vervanger voor vet en suiker (zetmeel) gebruiken, terwijl mensen er geen calorieën uit opnemen. Het is een voedingsvezel, bestaand uit lange, voor mensen onveerteerbare ketens fructosemoleculen. Ze komen onverteerd in de dikke darm aan.

Inuline is daardoor snoepgoed voor sommige darmbacteriën die er wel weg mee weten. Er zijn onderzoeken die zeggen dat inuline vooral de groei van ‘goede’ darmbacteriën bevordert. En inulineproducten die in plaats van suiker in een voedingsmiddel zitten, verlagen de bloedsuikerpiek na de maaltijd. Die claim mag op de verpakking, heeft de EU op 30 mei toegestaan.

Voordeel van door de industrie bewerkte inulines is dat ze een beetje zoet zijn. Afhankelijk van de bewerking hebben ze tot een derde van de zoetkracht van tafelsuiker. Die bewerkte inulines heten oligofructose en dat woord staat op de ingrediëntenlijst van de vernieuwde Cruesli’s.

Fabrikant Quaker heeft geen gezondheidsclaims op de verpakking gezet. Dat zou nieuwe hoon opleveren, want vergeleken met gewone muesli zit er nog steeds behoorlijk wat suiker in. Er staat alleen „minder suiker” voorop het pak. Het is 30 procent minder. Wie erg van Cruesli houdt wordt misschien wat winderig van de gassen die de enthousiaste, gezonde oligofructoseverterende darmbacteriën produceren.