Turkse mediawaakhond muilkorft radio- en tv-stations gelinkt aan Gülen

De invloedrijke islamitische geestelijke wordt door Turkije gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep.

President Erdogan tijdens de staatsgreep op nationale televisie.
President Erdogan tijdens de staatsgreep op nationale televisie. Foto Depo Photos / AP

De Turkse mediawaakhond heeft per direct alle licenties ingetrokken van radio- en televisiestations die banden zouden hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Dat heeft de organisatie, RTUK, dinsdag op haar website bekendgemaakt na een ingelaste vergadering, meldt persbureau Reuters.

Turkije verdenkt Gülen het brein te zijn achter de mislukte couppoging. Welke media gemuilkorfd worden is niet bekend, omdat RTUK geen individuele organisaties noemt.

Ballingschap

Op vrijdag 15 juli probeerde een deel van het leger president Erdogan omver te werpen met een staatsgreep, waarbij zeker tweehonderd mensen omkwamen. Deze coupplegers zouden aanhangers zijn van de immens invloedrijke religieuze beweging van Gülen, die overigens elke betrokkenheid ontkent.

Lees ook het portret van Gülen Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

Gülen verblijft al jaren in de VS. Dinsdag vroeg Turkije om uitlevering van Gülen, die er sinds 1999 in zichzelf opgelegde ballingschap leeft.

Is hij het brein?

Of Gülen inderdaad het brein achter de mislukte staatsgreep is, valt sterk te betwijfelen, schrijft Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer:

Het leger staat bekend als een seculier bolwerk. Het kemalisme, de seculiere leer van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van moderne Republiek Turkije, vormt nog altijd de kern van het curriculum op de militaire academies. Het leger heeft van oudsher weinig sympathie voor Gülen of andere vrome moslims.

De islamitische beweging van Gülen bestaat uit duizenden scholen, welzijnsorganisaties, bedrijven en media in 160 landen, waaronder Nederland. Alleen al in Turkije heeft Gülen naar schatting zes miljoen volgelingen.

Tienduizenden schorsingen en ontslagen

De Turkse overheid slaat hard terug na de couppoging. De autoriteiten hebben sinds vrijdag 20.000 soldaten, agenten, rechters en ambtenaren geschorst of gearresteerd. Daar kwamen dinsdag maar liefst 15.200 ontslagen bij op het ministerie van Onderwijs. De mensen die moeten vertrekken zouden banden hebben met de beweging van Gülen. Volgens staatsomroep TRT zou Turkije ook 1.577 decanen en rectors van universiteiten hebben gevraagd op te stappen, schrijft Reuters.

Tegenstanders van Erdogan zeggen dat de president de mislukte staatsgreep gebruikt om zijn macht te vergroten. Erdogan wil ook de doodstraf weer invoeren, wat op sterke kritiek kon rekenen van de Europese Unie.