Turkije vraagt VS om uitlevering Gülen

Volgens de Turkse overheid is Gülen het brein achter de couppoging van vrijdag.

Foto Thomas Urbain / AFP Photo

Turkije heeft een uitleveringsverzoek voor Fethullah Gülen aan de Verenigde Staten gedaan, zo heeft minister van Justitie Bekir Bozdag dinsdag laten weten. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de Turkse overheid is Gülen het brein achter de mislukte coup. President Erdogan heeft sinds de couppoging van vrijdagavond aangedrongen op zijn uitlevering. Nu heeft het Turkse ministerie van Justitie het uitleveringsverzoek naar de VS opgestuurd.

Lees ook het portret van Gülen: Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

Ballingschap

De geestelijke Gülen was eerst een bondgenoot van Erdogan, maar de twee raakten gebrouilleerd. Gülen ontvluchtte Turkije in 1999 omdat de autoriteiten hem wilden arresteren vanwege „poging tot ondermijning van de seculiere orde”. Sindsdien woont hij in de Amerikaanse staat Pennsylvania. In een interview met Der Spiegel zei Gülen over de mogelijke uitlevering:

“Het Amerikaanse rechtssysteem werkt. De Amerikanen zullen mij niet uitleveren als daar geen tastbare reden voor is.”

Hij is ervan overtuigd dat die reden niet gevonden wordt:

“Als ik schuldig word bevonden, dan laat ik me naar de executiekamer voeren. Maar dat zal niet gebeuren. Omdat ik niets heb gedaan.”

De minister van Justitie is er echter van overtuigd dat Gülen schuldig is, en zei volgens Reuters tegen verslaggevers buiten het parlement: “We hebben meer dan genoeg bewijs over Gülen. Het is niet nodig de couppoging te bewijzen, want al het bewijs wijst erop dat de coup georganiseerd was op zijn verzoek en dat van anderen.”

Zorgen om Turks rechtssysteem

De Turkse overheid slaat hard terug na de couppoging. Sinds vrijdag zijn volgens premier Yildirim ruim 7.500 mensen gearresteerd, onder wie meer dan 6.000 soldaten. Ook zijn bijna 9.000 ambtenaren ontslagen. President Erdogan suggereerde zondag dat de doodstraf weer ingevoerd moet worden.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN uitte dinsdag zijn zorgen over de rechtsstaat en de mensenrechtensituatie in Turkije. In een persbericht liet hij weten dat het in de nasleep van de couppoging cruciaal is dat mensenrechten worden gerespecteerd en dat verdachten niet overhaast worden bestraft. Ook wees hij Turkije erop dat het herinvoeren van de doodstraf tegenstrijdig is met de Turkse internationale verantwoordelijkheden. Turkije heeft het protocol inzake de afschaffing van de doodstraf getekend.

Hoogleraar internationaal recht aan de Marmara universiteit Ibrahim Kaboglu zei over de herinvoering van de doodstraf tegen BBC:

“Als de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd, zullen de EU en de VS elk uitleveringsverzoek afwijzen, omdat degenen die uitgeleverd worden dan harde straffen riskeren.”