Thuiszorgorganisatie Solace failliet verklaard

De organisatie had ongeveer 250 werknemers en 3.500 cliënten. Vakbond FNV is kritisch op de rol van de directrice bij het faillissement.

Foto Roos Koole / ANP

Zoals afgelopen week al werd aangekondigd, is thuiszorgorganisatie Solace ATC dinsdag failliet verklaard door de rechtbank van Noord-Nederland. Schulden van de Twentse organisatie waren te hoog opgelopen.

De problemen van Solace kwamen volgens vakbond FNV aan het licht toen bleek dat vakantiegeld aan de ongeveer 250 werknemers niet meer betaald kon worden. De organisatie had 3.500 cliënten. De schulden heeft Solace vooral bij de Belastingdienst en pensioenfondsen.

Solace is in de problemen gekomen sinds de verantwoordelijkheid voor thuiszorg vorig jaar van het rijk naar de gemeenten is verschoven. Gemeenten hebben ook moeten bezuinigen op de thuiszorg, waardoor bijvoorbeeld ook het veel grotere TSN Thuiszorg uit Almelo (10.000 medewerkers) het niet meer redde.

FNV roept gemeenten op ervoor te zorgen dat de medewerkers die op straat komen te staan door het faillissement van Solace bij hun cliënten werkzaam kunnen blijven:

“De zorg voor de cliënten, vaak kwetsbare ouderen en mensen met een beperking, is nog steeds nodig, dus het werk blijft ondanks het faillissement gewoon bestaan.”

FNV kritisch op rol directrice

Volgens de FNV heeft directrice Trees Zwienenberg er niet alles aan gedaan het faillissement te voorkomen. Medewerkers zouden cliënten hebben moeten vragen of ze wilden overstappen naar BiOns, een andere zorginstelling van Zwienenberg. Woordvoerder Wim van der Hoorn:

“Het lijkt er op dat directeur Zwienenberg Solace laat leeglopen en tegelijkertijd een andere BV opzet.”

Zwienenberg ontkent dit ten zeerste. Tegen ANP zegt Zwienenberg dat een faillissement ook te voorkomen was geweest als werknemers hadden ingestemd met het gespreid betalen van het vakantiegeld:

“Als wij het vakantiegeld in termijnen mogen uitkeren komen we hier uit, maar dat wil de FNV niet.”

De vakbond ontkent dit echter, volgens Van der Hoorn tegen ANP:

“Wij zijn voorstander van gespreid betalen van het vakantiegeld, maar de problemen liggen veel dieper.”