Sterk water-kunst Damien Hirst toch niet giftig

Onderzoek uit 2012 wees uit dat formaldehyde-dampen giftig zouden zijn. Dat onderzoek is nu teruggetrokken.

De dampen die ontsnappen uit de kunstwerken van dieren op sterk water van de Britse kunstenaar Damien Hirst, zijn toch niet giftig. Dat meldt The Art Newspaper. Een Italiaanse hoogleraar onderzocht in 2012, tijdens de grote Hirst-tentoonstelling in Tate Modern, de hoeveel formaldehyde die de kunstwerken afscheidden. Hij concludeerde destijds dat de dampen slecht zijn voor de gezondheid. Nu heeft hij zijn rapport teruggetrokken.

Volgens deze Pier Giorgio Righetti, hoogleraar scheikunde in Milaan, zijn de bevindingen die hij destijds met zijn team deed “inaccuraat en onbetrouwbaar”. Het onderzoeksrapport werd eerder dit jaar pas gepubliceerd, niet door Righetti zelf maar door de Britse Koninklijke Maatschappij voor Scheikunde in het vaktijdschrift Analytical Methods. In het artikel stond dat kunstwerken als Mother and Child Divided, vier tanks met de helften van een in tweeën gesneden koe en een kalf, en Away from the Flock, een lam op sterk water, meer formaldehyde afscheidden dan is toegestaan volgens Europese normen.

De gemeten concentraties formaldehyde, een kankerverwekkende stof, zouden de grens hebben overschreden met een factor tien. Het bedrijf van Hirst laat weten dat het destijds, toen het hiervan hoorde, contact heeft opgenomen met Righetti om samen uitgebreider onderzoek te doen. Bij dat tweede onderzoek bleek dat er minder formaldehyde ontsnapte dan bij de eerste metingen wat geconstateerd. De bezoekers van de tentoonstelling hebben dus geen gezondheidsrisico gelopen, aldus Righetti.