‘Seksrabbijn’ uitgeleverd aan Israël

Eliezer Berland zat ook een aantal maanden in Nederland. Hij vluchtte nadat een verzoek om uitlevering werd goedgekeurd.

De van ontucht verdachte Israelische rabbijn Eliezer Berland (M) komt met zijn advocaat Louis de Leon (R) aan bij de rechtbank in Amsterdam.
De van ontucht verdachte Israelische rabbijn Eliezer Berland (M) komt met zijn advocaat Louis de Leon (R) aan bij de rechtbank in Amsterdam. Foto Sander Koning / ANP

‘Seksrabbijn’ Eliezer Berland is gisteravond door Zuid-Afrika uitgeleverd aan Israël. Dat zegt Themba Langa, tot voor kort diens advocaat, tegen NRC.

Berland (78) ontvluchtte vier jaar geleden zijn geboorteland Israël, na beschuldigingen dat hij vrouwen in de orthodox-joodse geloofsgemeenschap seksueel had misbruikt. Sindsdien vond hij onderdak in meerdere landen, waaronder Nederland. Nadat de Hoge Raad vorige zomer oordeelde dat hij moest worden uitgeleverd, verdween Berland spoorloos, om enkele maanden later op te duiken in Zuid-Afrika. Begin april werd hij daar aangehouden.

Volgens Thembla is Berland niet tegen zijn wil op het vliegtuig gezet. Wat er precies is gebeurd wil hij niet zeggen. Mogelijk is er een deal gesloten.

Volgens orthodox-joodse media heeft Berland een geluidsopname onder zijn honderdduizenden volgelingen verspreid, waarin hij hen oproept zich netjes te gedragen bij zijn terugkeer. De Israëlische politie zou voor gewelddadigheden vrezen.

Berland heeft de beschuldigingen van seksueel misbruik altijd ontkent. Hij weigerde eerder naar Israël terug te keren, omdat hij bang was aangeschoten wild te worden. Nu komt hij daar alsnog voor de rechter.