Schippers was even in beeld als premier

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ANP / Martijn Beekman

Minister Edith Schippers (Zorg, VVD) is twee jaar geleden kortstondig in beeld geweest om premier te worden. De VVD-top vond haar de meest logische kandidaat om Mark Rutte op te volgen indien deze naar Brussel zou vertrekken. Schippers was op de hoogte van dit voornemen. Dat bevestigen betrokkenen.

In augustus 2014 moest de Europese Unie een nieuwe vaste voorzitter van de Europese Raad kiezen, als opvolger van de Belg Herman Van Rompuy. Hoewel Rutte geen interesse had voor deze functie van ‘Europees president’, werd hij volgens ingewijden wel gepolst door invloedrijke regeringsleiders als de Duitse bondskanselier Merkel. De VVD-top hield er rekening mee dat Rutte wellicht geen ‘nee’ zou kunnen blijven zeggen door de druk van Merkel en anderen. Derhalve werd in kleine kring overlegd over een ‘wat als’-scenario.

Lees ook het achtergrondstuk: Waarom laat de eerste vrouwelijke premier in Nederland nog steeds op zich wachten?

De conclusie van dat overleg: mocht Rutte toch vertrekken, dan was Schippers zijn opvolger. Anders dan fractieleider Halbe Zijlstra zat ze al in het kabinet en hoefde zich dus niet in te werken met de ministersploeg – een belangrijke ‘pre’ in het geval van een premierswissel. Zijlstra was het eens met deze overweging.

Uiteindelijk hoefde het scenario niet in werking te treden. Enkele dagen voor de eurotop van 29 en 30 augustus werd achter de schermen duidelijk dat de Poolse premier Donald Tusk naar voren geschoven zou worden als voorzitter van de Raad.

Schippers is sinds 2010 minister en was daarvoor zeven jaar Kamerlid. In de VVD geldt ze als bijzonder invloedrijk. Ze is vertrouweling van Rutte. Ze stelt zich in 2017 niet meer beschikbaar als Kamerlid. Wel zou ze eventueel weer minister willen worden.