Rusland woedend over rapport

dopingfraude

Russische bewindspersonen en politici hebben geen goed woord over voor de beschuldigingen aan hun adres en de mogelijkheid dat het Russische team wordt uitgesloten van de Olympische Spelen in Rio.

Afgelopen maandag noemde Poetin de uitkomsten van het WADA-rapport over grootschalige Russische dopingfraude een „poging om sport tot instrument van geopolitieke druk te maken”. De Russische president weersprak de uitkomsten niet direct, maar verklaarde dat de in het rapport genoemde betrokken functionarissen op non-actief zouden worden gesteld totdat het onderzoek is afgerond.

Premier Medvedev voegde de daad direct bij het woord door maandag de onderminister van Sport, Joeri Nagornych, tijdelijk uit zijn functie te ontheffen. Nagornych zou tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji belast zijn met de uitvoering van het ingenieuze dopingsysteem. Dinsdag volgden enkele andere betrokkenen, waaronder de ministeriële antidoping-adviseur, Natalia Zjelanova, en enkele andere ambtenaren van het ministerie van Sport.

Zelf blijft de minister van Sport, Vitali Moetko, vooralsnog gewoon in functie. Moetko zei dat van beschuldigingen aan zijn adres geen sprake kan zijn en verklaarde te betreuren dat de onderzoekers tijdens hun onderzoek niet naar Rusland waren gekomen. Hij beloofde de uitkomsten van het WADA-onderzoek te zullen bestuderen en de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Russische wetshandhavers hebben inmiddels een eigen onderzoek ingesteld naar de sjoemelpraktijken.

Ook vanuit, het Russische parlement, de Doema, klonken harde woorden. „De Olympische Spelen dreigen te verworden tot een soort Global American Games”, aldus Irina Jarovaja, hoofd van de commissie voor veiligheid en anticorruptie. In een opsomming van Amerikaanse dreigingen noemde ze het dopingonderzoek onderdeel van een „menu van de Koude Oorlog, met de sancties als hapjes, de uitbreiding van de NAVO als hoofdgerecht en, samen met de Olympische ringen, Amerikaanse hamburgers als dessert”.

Doemalid en drievoudig kampioen kunstschaatsen Irina Rodnina trok een vergelijking tussen het WADA-rapport en de westerse politieke en economische sancties tegen Rusland. Haar collega-parlementslid, Olympisch kampioen shorttrack Svetlana Zjoerova, stelde dat Rusland niet tot balling moet worden gemaakt, maar samen met andere landen ten strijde moet trekken tegen doping. Tot slot stelde de vicevoorzitter van het parlement, Igor Lebedev, voor dat Rusland zelf overgaat tot een boycot van de Spelen.

    • Eva Cukier