Rio scherpt veiligheid aan na aanslag Nice

Olympische Spelen

In Brazilië leeft de angst dat de verwachte 500.000 bezoekers van de Spelen gevaar lopen.

De Braziliaanse autoriteiten gaan naar aanleiding van de terroristische aanslag in Nice de veiligheidsmaatregelen rondom de Olympische Spelen verder aanscherpen. Een dag voor de aanslag in Nice werd bekend dat de Franse inlichtingendienst de Brazilianen al in mei heeft gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag tijdens de Olympische Spelen op de Franse ploeg. Hierbij zou een Braziliaans lid van IS mogelijk betrokken zijn.

De Olympische Spelen in Rio gaan over ruim twee weken van start. Er worden meer dan 500.000 bezoekers verwacht. „De aanslag in Nice baart ons grote zorgen”, aldus Raul Jungmann, de Braziliaanse minister van Defensie. „We hebben de afgelopen maanden de samenwerking met buitenlandse regeringen en veiligheidsdiensten al geïntensiveerd, maar je kunt nu eenmaal niets uitsluiten”

Dit weekend waren er intensieve veiligheidstrainingen van leger en politie in Rio, en werd de arrestatie van een terrorist nagebootst. Ook simuleerde de marine een aanval met een chemische bom. Op de vliegvelden van Rio is de extra alertheid al te merken aan de lange controlechecks.

De Braziliaanse anti-terreureenheid maakte maandag bekend dat vier personen met aantoonbare banden met terroristische organisaties probeerden om een accreditatie voor de Olympische Spelen te bemachtigen. Veiligheidsdiensten hebben een lijst met zo’n 40 personen die worden onderzocht. Tot nu toe zijn 11.000 van de in totaal 460.000 aangevraagde accreditaties geweigerd door het Olympische comité.

Deportatie kernfysicus

Dit weekend werd de Frans-Algerijnse kernfysicus Adlene Hicheur door de Federale Politie van Brazilië gedeporteerd naar Frankrijk. De Franse justitie veroordeelde Hicheur in 2009 voor vijf jaar celstraf vanwege zijn banden met Al-Qaeda. Zo zou hij geheime informatie hebben doorgegeven aan terroristen en mogelijk ook zelf betrokken zijn bij een geplande aanval op een militaire basis in Amnecy.

In 2013 verliet Hicheur de gevangenis en emigreerde hij naar Brazilië. Daar was hij verbonden als professor aan een universiteit in Rio de Janeiro. De universiteit gaf in een verklaring aan dat de deportatie onterecht was.

Burgemeester Eduardo Paes van Rio zei in de media dat toeristische en ‘gevoelige’ locaties intensief worden beveiligd. Vanaf volgende week gaan 85.000 militairen permanent patrouilleren in de stad. Naast de al beschikbare 895 miljoen Amerikaanse dollar voor veiligheid is nog eens 24 miljoen extra vrijgemaakt.

Vorig jaar november circuleerden al geruchten over de voorbereidingen van IS voor aanslagen tijdens de Spelen in Rio. Zo zou het beroemde Christusbeeld een doelwit zijn, als ook het Maracanã stadion, waar op 5 augustus de openingsceremonie wordt gehouden.