Ook staat New York klaagt Volkswagen aan

Dieselschandaal

De top van Volkswagen wist al jaren van de fraude, stelt de openbaar aanklager van New York, maar hield dat verborgen.

Martin Winterkorn, de vorig jaar afgetreden Volkswagen-topman. Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

De Volkswagen-top wist al jaren dat in verschillende auto’s sjoemelsoftware zat, maar stopte bewijsmateriaal in de doofpot. Onder hen was ook de vorig jaar afgetreden bestuursvoorzitter Martin Winterkorn, stelt openbaar aanklager ERic Schneiderman van de staat New York. Hij maakte dinsdag bekend een civiele zaak te zijn begonnen wegens het overtreden van de milieuregels door Volkswagen.

In de aanklacht is te lezen hoe de onderneming autoriteiten in de VS en Europa meer dan een decennium heeft misleid. Niet alleen de top zou daarvan op de hoogte zijn geweest, ook in andere lagen binnen het bedrijf werd belastend materiaal vernietigd en werden documenten met valse informatie verstuurd.

De beschuldigingen onthullen „een cultuur van diepgewortelde arrogantie binnen de onderneming, gecombineerd met het bewust negeren van de regels van de wet en het toebrengen van schade aan de volksgezondheid en het milieu”, schrijft aanklager Schneiderman.

Ook de staten Massachusetts en Maryland hebben dinsdag een aanklacht ingediend tegen de Duitse autofabrikant. De staten eisen honderden miljoenen dollars aan schadevergoedingen en boetes van Volkswagen en dochterondernemingen Audi en Porsche. De aanklachten komen kort na de schikking die Volkswagen vorige maand trof met Amerikaanse autoriteiten en autobezitters, voor zo’n 15 miljard dollar (13,5 miljard euro).

Vorig jaar bleek dat Volkswagen software had geïnstalleerd in verschillende dieselauto’s waarmee milieutests konden worden gemanipuleerd. De wagens stootten op de rollenbanken veel minder aan schadelijke zaken als stikstof uit dan ze daadwerkelijk deden op de weg.