Ook Sagan kan niet in het hoofd van Tinkov kijken

Tour de France

Drie keer etappewinst voor Peter Sagan en de Rus Oleg Tinkov, de man achter zijn ploeg, zou in het wielrennen blijven. Belofte maakt schuld?

Met Oleg Tinkov weet je het maar nooit. Na dit seizoen zou de Russische miljardair stoppen als sponsor van het wielerteam dat zijn naam draagt. Maar toen zijn oogappel Peter Sagan – regerend wereldkampioen en momenteel drager van de groene trui in de Tour de France – de tweede etappe naar Cherbourg won, zei hij hardop: „Als hij nog twee etappes wint, blijf ik in het wielrennen.”

Sinds maandag is het zover. In de straten van Bern won Sagan met een perfect getimede ‘jump’ de sprint van Alexander Kristoff – hij hield een banddikte over. En afgelopen woensdag won hij in Montpellier kinderlijk eenvoudig van Chris Froome. Dat was nummer drie voor Sagan deze Tour de France.

Gaat Tinkov nu door? Bij de bus van de ploeg in Bern weten ze van niets. „Dat moet je echt aan Oleg zelf vragen”, zegt Ivan Basso, oud-renner en nu ploegleider. „Het enige wat ik weet”, zegt mecanicien Christophe Desimpelaere, „is dat Peter nu alleen nog de groene trui naar Parijs hoeft te brengen. Dan mag hij van Oleg meedoen aan het mountainbiken op de Olympische Spelen. Tenminste, dat heeft hij laatst gezegd. Maar of het waar is?”

Tinkov heeft volgens Desimpelaere liever dat Sagan de Vuelta rijdt, maar die gaat in hetzelfde weekend van start als de mountainbikerace, op 20 en 21 augustus. De Ronde van Spanje zou Tinkov met Sagan in deze vorm meer aandacht opleveren, en ook meer punten voor de wereldranglijst. Maar de Slowaak heeft er zelf nooit een geheim van gemaakt graag naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te gaan.

„Maar niemand kan in het hoofd van Oleg kijken”, zei Sagan maandagavond vlak na zijn overwinning, pulkend aan de microfoon. „Ik heb dus geen idee of hij stopt met de ploeg of niet.” Hij kon zich er ook niet erg druk om maken. „Morgen is het rustdag. Dan ga ik alleen maar slapen.” Tinkov zelf was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Desimpelaere heeft nog wel een tip voor Sagan: „Hij moet nu stoppen met etappes winnen, want hij heeft precies gedaan wat Oleg vroeg. Wint hij er nog een, dan stopt Oleg misschien alsnog met de sponsoring.”