Omzet AkzoNobel daalt door ongunstige wisselkoersen

De winst daalde net als de omzet met 6 procent, in vergelijking met het tweede kwartaal in 2015.

Foto Remko de Waal / ANP

AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 6 procent minder omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal in 2015. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het chemieconcern dinsdag publiceerde. De nettowinst van het bedrijf daalde eveneens met 6 procent tot 312 miljoen euro.

De dalende resultaten worden vooral toegeschreven aan de ongunstige ontwikkeling van wisselkoersen. In 2015 hadden gunstige wisselkoersen het resultaat van AkzoNobel juist nog gestuwd.

Zowel in de divisies decoratieve verf en industriële coatings was een toename in verkocht volume waar te nemen, maar een flinke daling in omzet vanwege de wisselkoersen. Op het gebied van speciale chemicaliën bleef het volume gelijk en daalde de omzet 7 procent.

Halfjaarcijfers

Over het eerste halfjaar doet AkzoNobel het wat betreft de omzet ook minder dan in 2015. Die is 5 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst is in de eerste zes maanden van het jaar toegenomen met 12 procent, tot 552 miljoen euro.

In februari, bij de presentatie van de jaarcijfers, waarschuwde het bedrijf al dat 2016 een minder jaar zou kunnen worden, wegens lastige marktomstandigheden in Brazilië, China en Rusland.