Nieuwe rakettesten N-Korea na aankondiging raketschild Z-Korea

Het ging om twee Scud-raketten en een Rodong-raket, die het bereik hebben om belangrijke Z-Koreaanse plaatsen te raken.

Replica van Noord-Koreaanse Scuds en Zuid-Koreaanse Nike-raketten in Seoel.
Replica van Noord-Koreaanse Scuds en Zuid-Koreaanse Nike-raketten in Seoel. Foto Jung Yeon-je/ AFP

Noord-Korea heeft dinsdag opnieuw drie rakettesten uitgevoerd. Volgens Zuid-Korea en de Verenigde Staten gaat het om twee Scud-raketten en een op die technologie gebaseerde Rodong-raket, zo meldt persbureau Reuters.

Twee van de raketten kwamen zo’n 600 kilometer ten oosten van Noord-Korea neer in zee. Van de derde raket is de behaalde afstand niet precies bekend. Een Rodong-raket zou een bereik van zo’n 1.300 kilometer hebben, de Scuds 500 tot 700 kilometer.

De tests komen elf dagen nadat de VS en Zuid-Korea een akkoord tekenden om een raketschild in Zuid-Korea te plaatsen. Het zogeheten THAAD-systeem zou het land veel minder kwetsbaar maken voor Noord-Koreaanse raketten. THAAD merkt het via een geavanceerd radarsysteem snel op als een raket wordt afgevuurd en maakt hem onschadelijk door een hitte zoekende raket het projectiel van de tegenpartij in de lucht te laten ontploffen.

Zuid-Korea binnen bereik

Een dag voordat de VS en Zuid-Korea het akkoord ondertekenden, voerde Noord-Korea ook al een rakettest uit, vanwege onvrede over het raketschild. Toen ging het om een ballistische raket die vanaf een onderzeeër werd afgevuurd. Die zijn minder makkelijk te detecteren dan raketten die van land worden afgeschoten. Noord-Korea had aangekondigd “fysiek te antwoorden” op de in hun ogen dreigende houding van Zuid-Korea.

Lees ook over de internationale reacties op het raketschild: Raketschild voor Zuid-Korea zorgt voor onrust

Volgens Zuid-Korea tonen deze nieuwe tests aan dat het THAAD-systeem meer dan nodig is. De rakettest mogen dan wel regelmatig mislukken, maar 600 kilometer is genoeg om een groot deel van Zuid-Korea onder vuur te nemen, “inclusief Busan”, aldus het Zuid-Koreaanse leger in een verklaring. Busan is een belangrijke havenstad in het uiterste zuiden.

Sancties

In januari testte Noord-Korea voor de vierde maal een kernwapen. Een maand later lanceerde Noord-Korea een ruimteraket, die werd opgevat als geheime test voor technologie voor een langeafstandsraket.

Dat kwam het land in maart op de strengste sancties in decennia te staan, opgelegd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die werden ook gesteund door bondgenoot China. Het was aanleiding om het aantal rakettests alleen maar op te voeren en steeds fellere taal uit te slaan naar vijanden Zuid-Korea, Amerika en Japan.