Nieuwe financiële tegenvaller voor Defensie

Duitse tanks met Nederlandse bemanning oefenen in de omgeving van Bergen Hohne op de Luneburger Heide (Duitsland).
Duitse tanks met Nederlandse bemanning oefenen in de omgeving van Bergen Hohne op de Luneburger Heide (Duitsland). Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het ministerie van Defensie moet het AOW-gat van duizenden oud-ambtenaren dichten. Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep, de hoogste ambtenarenrechter maandag. Drie voormalige medewerkers waren ontevreden over de tegemoetkoming die ze eerder van Defensie kregen en spanden een zaak aan. De uitspraak kan gevolgen hebben voor zo’n vierduizend oud-collega’s.

Door het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar ontstaat bij civiele ambtenaren die vervroegd zijn gestopt met werken een gat in hun inkomen. Defensie heeft een wachtgeldsysteem om de inkomenloze periode te overbruggen, maar die loopt af wanneer iemand 65 wordt, terwijl het staatspensioen dan tegenwoordig niet meer direct ingaat.

Defensie trof een regeling met de vakbonden om deze periode door te komen, maar die wordt door de ambtenarenrechter onvoldoende bevonden. De Centrale Raad van Beroep noemt het „een gerechtvaardigde aanspraak” dat de wachtgeldregeling op de AOW moet aansluiten, ook nadat de ingangsdatum daarvan is verschoven. De kwestie speelt niet voor militairen.

Het ministerie van Defensie zegt nog niet te weten wat exact de financiële gevolgen van deze uitspraak zullen zijn. „We gaan hierover opnieuw in gesprek met de vakbonden”, zegt een woordvoerder in een reactie.