Microsoft doet goede zaken met clouddienst

Het bedrijf besloot eerder al minder op telefonie in te zetten.

Een logo van Microsoft.
Een logo van Microsoft. Lucy Nicholson / Reiters

Microsoft heeft afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het technologiebedrijf. De omzet ging naar 20,6 miljard dollar (18,7 miljard euro), 2 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte een winst van 3,1 miljard dollar (2,8 miljard euro).

De softwaregigant heeft in april, mei en juni goede zaken gedaan met het aanbieden van de clouddienst Azure, zo laat topman Satya Nadella weten in het persbericht. Ook de winst door abonnementen van Office 365 voor bedrijven steeg. De omzet uit het aanbieden van telefoons daalde echter flink. Het bedrijf besloot eerder al minder op telefonie in te zetten nadat de overname van Nokia op een fiasco uitliep. De verkopen van de Xbox 360 en Xbox One daalden ook, maar het aantal abonnees van de online gamedienst Xbox live groeide wel.

Het technologiebedrijf uit Washington heeft zich de afgelopen tijd toegelegd op (cloud)diensten en het aanbieden van andere software via internet. De softwaregigant presteerde beter dan vooraf door analisten werd voorspeld. In een reactie op de beurscijfers, steeg de koers van Microsoft met zo’n 3,5 procent.

Vorig kwartaal juist een daling

Vorig kwartaal waren de cijfers juist tegengevallen: de omzet was met 6 procent gedaald tot 18,1 miljard euro. De winst was maar liefst met 25 procent gedaald tot 3,3 miljard euro. Zo leverden Office en de Windows-versie voor Azure minder op.

Microsoft wordt geteisterd door grote ontslagrondes. Vooral in de smartphone-tak van het bedrijf wordt gesneden; het marktaandeel van Windowstelefoons daalde al tot minder dan 1 procent.