Plagiaatrel: kopieerde Melania Trump de speech van Michelle Obama?

De vrouw van Donald Trump sprak op de eerste dag van de Republikeinse conventie, maar haar woorden deden bij vlagen aan de huidige first lady denken.

Melania Trump op de Republikeinse conventie.
Melania Trump op de Republikeinse conventie. Foto Mike Segar / Reuters

De eerste dag van de Republikeinse Conventie in Cleveland verliep in een vijandige en chaotische sfeer, en eindigde vannacht met een plagiaatrel. De toespraak van Melania Trump, de vrouw van presidentskandidaat Donald Trump, vertoonde opvallend grote overeenkomsten met die van Michelle Obama bij de Democratische Conventie in 2008.

Melania Trump zei onder meer: „Mijn ouders hebben me de waarden geleerd om hard te werken als je iets in het leven wilt bereiken. Dat je je aan je woord moet houden, doet wat je zegt, je beloftes nakomt, en dat je mensen met respect behandelt.” Michelle Obama zei in 2008, op de Democratische Conventie, vrijwel exact hetzelfde. Ook een andere alinea van Trump lijkt gekopieerd uit Obama’s toespraak.

Het campagneteam van Donald Trump kwam enkele uren later met een verklaring, waarin plagiaat ontkend noch bevestigd werd. „Melania’s team van schrijvers heeft aantekeningen gemaakt van wat haar inspireerde in haar leven, en hier en daar heeft het team fragmenten ingevoegd die een reflectie zijn van haar denkwereld.” De toespraak wordt verder ‘prachtig’ genoemd, en ‘een succes’.

Melania Trump had een belangrijke rol op de eerste dag van de Conventie. Ze kreeg de keynote speech, de belangrijkste toespraak van de avond. Ze moest Donald Trump ‘menselijk’ maken, en het wantrouwen onder Republikeinen wegnemen.

Overdag was een ruzie tussen voor- en tegenstanders van Trump in een chaos uitgelopen. Gedelegeerden uit elf staten probeerden de regels te veranderen in het nadeel van Trump. Dat werd weggehamerd, waarna er een schreeuwpartij ontstond in de zaal. Aanhangers van oud-kandidaat Ted Cruz hoopten een hoofdelijke stemming te forceren over Trumps kandidatuur, omdat ze vermoeden dat dat veel gedelegeerden in het Cruz-kamp zal trekken. Trump is geliefd onder Republikeinse kiezers, maar in de partijkaders heerst veel argwaan.

Lees ook het verslag over de eerste dag van de conventie: Laatste wanhoopspoging om Trump te blokkeren mislukt

De volledige speech van Melania Trump