Japans Softbank biedt 29 miljard voor Britse chipontwerper ARM

Overname De Japanse telecomreus Softbank profiteert van het lage pond sterling met een bod van 29 miljard euro op de Britse tech-trots ARM.

AFP PHOTO / TORU YAMANAKA

Gevoel voor timing valt Softbank Group, de moedermaatschappij van de Japanse telecomprovider, niet te ontzeggen. Profiterend van de extreem lage koers van het Britse pond na het Brexit-referendum, biedt het 23,4 miljard pond (29 miljard euro) voor ARM. Dat bedrijf ontwerpt de basisbestanddelen van chips voor de smartphones van onder meer Apple, Qualcomm en Samsung.

ARM Holdings behaalde in 2015 een omzet van 968 miljoen pond (1,2 miljard euro) met een winst van 360 miljoen pond. De deal werd maandag bekend gemaakt en krijgt het akkoord van het Britse management.

Advanced RISC Machines is een succesverhaal uit Cambridge dat voortkwam uit het Britse Acorn, producent van chips voor microcomputers.

Acorn overleefde niet, maar de zuinige chipontwerpen van ARM leven voort en zijn voor Intel, marktleider op de pc- en servermarkt, moeilijk te evenaren. Daardoor domineren op ARM-gebaseerde toestellen nu de smartphonewereld en lijkt ARM uit te groeien tot de standaard voor andere apparaten die met internet in verbinding staan. ARM wil zelfs een gooi doen naar de servermarkt, waar nu Intel de lakens uitdeelt.

Met de aankoop van ARM, die nog goedgekeurd moet worden de aandeelhouders, koopt Softbank roemrijke Britse computergeschiedenis en doet het een gooi naar het toekomstige internet of things. Ook processors voor de autoindustrie zijn een groeimarkt.

Softbank begon als provider en werd een gehaaide investeerder in onder meer Alibaba, Yahoo (populair in Japan) en de Finse gameproducent Supercell. Het is ook voor 80 procent eigenaar van het Amerikaanse netwerk Sprint. Softbank belooft extra te investeren in ARM en het aantal medewerkers in Cambridge (nu 4.000) de komende vijf jaar te verdubbelen.