‘IS-hoofdkwartier in Syrische stad Manbij heroverd’

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn er 56 burgers omgekomen bij luchtaanvallen.

Syrische soldaten op een weg in de buurt van Manbij.
Syrische soldaten op een weg in de buurt van Manbij. Rodi Said / Reuters

Het hoofdkwartier van Islamitische Staat in de Noord-Syrische stad Manbij is heroverd. Dat meldt het Amerikaanse leger aan persbureau Reuters. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er 56 burgers, waaronder elf kinderen, omgekomen bij luchtaanvallen op het gebied ten noorden van Manbij.

Rebellencollectief de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), dat bestaat uit veel Koerdische strijders, vecht sinds eind mei om de stad. De strijders krijgen Amerikaanse luchtsteun. Sinds de operatie is begonnen, zijn er meer dan 450 bommen geworpen, aldus het Amerikaanse leger. Volgens het Syrische Observatorium zijn sinds het begin van het offensief 104 burgers omgekomen door luchtaanvallen.

Manbij is inmiddels deels heroverd op IS. Er wonen naar schatting nog zo’n 70.000 mensen in de stad. Momenteel zou er geen elektriciteit meer zijn, of medische faciliteiten. Het hoofdkwartier van IS was in een ziekenhuis gevestigd. Reuters meldt op gezag van lokale bronnen dat burgers worden omgebracht door IS als ze proberen te vluchten.

Noordelijke dorpen

De 56 slachtoffers zouden vooral in de noordelijke dorpen, Tokhar en Hoshariyeh, van Manbij zijn gevallen. Amaq, het persbureau van IS, spreekt over 160 burgerdoden alleen al in het dorp Tokhar.

Manbij is strategisch van belang, omdat het een belangrijke aanvoerroute is voor goederen naar IS-gebied. Het ligt tussen Aleppo en Raqqa, dat nog altijd in handen is van de terreurgroep.