IS: aanvaller Duitse trein was een van onze strijders

Volgens de Beierse autoriteiten is de jongen zelf geradicaliseerd, en is er geen reden om aan te nemen dat hij lid was van een terroristisch netwerk.

Het gebied waar de trein tot stilstand was gekomen werd door de Duitse hulpdiensten afgesloten.
Het gebied waar de trein tot stilstand was gekomen werd door de Duitse hulpdiensten afgesloten. Foto: dpa AP / Karl-Josef Hildenbrand

De 17-jarige Afghaanse asielzoeker die maandagavond vier passagiers verwondde in een Duitse trein, zou een IS-strijder zijn geweest. Dat beweert de terreurgroep via een gelieerd persbureau, meldt AFP. Bovendien werd een video vrijgegeven waarin de vermoedelijke dader zijn aanval vooraf aankondigt en oproept tot nieuwe aanslagen.

Persbureau Amaq meldde dat de aanval, waarbij een mes en een bijl werden gebruikt, is uitgevoerd door “een strijder” van IS. Bij de aanval vielen vier gewonden, waarvan er twee in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Dinsdagochtend werd bekend dat de jongen thuis een zelfgemaakte IS-vlag had. Daarnaast zou hij volgens ooggetuigen tijdens zijn aanval “Allahu akbar” (God is groot) hebben geroepen.

Bovendien gaf Amaq een video vrij waarin de vermoedelijke dader te zien zou zijn. Een jongen zwaait daarin met een mes en verklaart dat hij daarmee ongelovigen zal doden. Bovendien worden moslims die niet tot aan het zelfbenoemde kalifaat van IS kunnen komen opgeroepen om leden van afvallige legers te doden.

‘Dader is zelf geradicaliseerd’

Joachim Herrmann, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, laat weten dat niets erop duidt dat de dader lid was van een terroristische organisatie. In de zak van de jongen werd een briefje gevonden, die ging over de islam en de “nood om weerstand te bieden”. Uit de tekst zou volgens Herrmann uit blijken dat de jongen zelf geradicaliseerd is.

Er is volgens Herrmann dan ook geen reden om generaliserende uitspraken over asielzoekers te doen. Vanuit de Duitse politiek wordt verder ook terughoudend gereageerd. Duitsland-correspondent Juurd Eijsvoogel schrijft dinsdag in NRC Handelsblad over de ophef die ontstond, nadat een Duits politica deze tweet verstuurde:

Twitter avatar RenateKuenast Renate Künast Tragisch und wir hoffen für die Verletzten. Wieso konnte der Angreifer nicht angriffsunfähig geschossen werden???? Fragen! #Würzburg @SZ
Lees de nieuwsanalyse: Aanslag met bijl in trein schrikt Duitsland op

Na de aanslag in Nice van afgelopen donderdag werd de dader, de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, op dezelfde manier door IS aangemerkt. Frankrijk-correspondent Peter Vermaas citeert in zijn analyse van de aanslag in Nice de Franse terreurdeskundige David Thomson:

“Nog nooit heeft het persagentschap van Daesh [IS] een aanval op opportunistische wijze opgeëist”, zei hij. Dat had bijvoorbeeld gekund bij de ramp met het toestel van EgyptAir dat in mei om onduidelijke redenen van de radar was verdwenen en in de Middellandse Zee stortte.”