IOC stelt besluit over Russische deelname aan Spelen uit

Maandag bleek uit een rapport dat de Russische staat jarenlang een dopingprogramma faciliteerde.

De Russische president Vladimir Poetin in 2014 voorafgaand aan de Spelen in Sotsji.
De Russische president Vladimir Poetin in 2014 voorafgaand aan de Spelen in Sotsji. Foto Alexei Nikolsky/AP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelt een besluit over de deelname van Russische sporters aan de Spelen voorlopig uit. Het wil eerst onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om Rusland te weren van de Spelen die over zeventien dagen beginnen in Rio.

Het dagelijkse bestuur van het IOC kwam dinsdag in spoedzitting bijeen naar aanleiding van een maandag door wereldantidopingbureau WADA gepubliceerd rapport. Daarin staat dat Moskou jarenlang een grootschalig dopingprogramma ondersteunde. Het agentschap adviseerde daarop alle Russische sporters uit te sluiten van de Spelen in Rio.

In een statement laat het IOC weten dat het meer tijd nodig heeft om tot een besluit te komen. Bovendien wil het Comité afwachten wat het internationale sporttribunaal CAS deze week besluit. Die instantie buigt zich over een beroep van 68 atleten tegen een besluit van de internationale atletiekbond IAAF om alle Russische atleten uit te sluiten van de Spelen vanwege dopinggebruik van een aantal van hen:

“Het IOC bekijkt hoe een collectieve verbanning voor alle Russen van de Spelen in 2016 zich verhoudt tegenover de individuele rechtvaardigheid van een sporter. Daarom wil het IOC een besluit van het CAS met betrekking tot de regels van IAAF in overweging nemen, evenals het Olympisch handvest en de wereldwijde antidopingcode.”

Twitter avatar iocmedia IOC MEDIA Statement of the Executive Board of the International Olympic Committee on the WADA Independent Person Report https://t.co/Z1AdGj5cMO

Bovendien is het IOC een onderzoek gestart naar de functionarissen binnen het Russische ministerie van Sport die in het rapport van McLaren genoemd worden als betrokkenen bij de dopingfraude. Zij zullen volgens het Comité in ieder geval geen accreditatie krijgen voor de Spelen in Rio.

Dopingrapport

In het onafhankelijke onderzoek concludeert de Canadese sportjurist Richard McLaren dat Moskou sporters voorzag van doping (onder meer anabolen) en in veel gevallen positieve tests verduisterde. Hij bevestigt daarmee het verhaal van Grogori Rodsjenkov, het voormalige hoofd van het Russische dopinglaboratorium, dat Moskou jarenlang honderden besmette dopingmonsters liet verdwijnen. Hij verklaarde dat in een interview met de Amerikaanse krant The New York Times.

Lees ook: Doen de Russen straks niet mee aan de Spelen?

Het laten verdwijnen van de besmette stalen gebeurde in opdracht en onder toezicht van het ministerie van Sport. De onderminister Yuri Nagornykh was met de uitvoering belast, maar sportminister Vitali Moetko droeg de verantwoordelijkheid. Vladimir Poetin ontkende maandag betrokkenheid bij de malversaties, maar mogelijk was ook hij van het gesjoemel op de hoogte. Moetko zelf gaf dinsdag aan niet op te stappen aangezien hij in het rapport niet als dader wordt aangemerkt.

Dopingfraude bij Spelen in Sotsji

De fraude kwam tot een climax op de Winterspelen van 2014 in Sotsji. Na een dramatisch verlopen toernooi, vier jaar eerder in Vancouver, wilden de Russen zich koste wat kost in eigen land revancheren. Er werd een systeem opgezet waarbij aan sporters doping werd verstrekt. Het wisselen van urinemonsters in de labs in Sotsji en Moskou heeft geduurd van eind 2011 tot en met augustus 2015.

Tijdens de Spelen verwisselde laboratoriummedewerkers vervolgens ‘s nachts in het geheim besmette urinemonsters en vervingen deze door schone exemplaren. Dat gebeurde door een gat in de muur van een van de controleruimtes. Minstens vijftien Russische medaillewinnaars zouden hierdoor vrijuit zijn gegaan. Dat Moskou zich met het bedrog bemoeide, blijkt ook uit het feit dat de Russische geheime dienst FSB in het laboratorium toezicht hield op de uitvoering.

Hertesten stalen Sotsji

Het IOC besloot dinsdag tevens dat de bloed- en urinestalen van alle Russische sporters die in Sotsji in actie zijn gekomen, moeten worden onderworpen aan een hertest. Hiervoor wordt een speciale disciplinaire commissie opgezet. Mocht blijken dat een aantal van de wintersporters doping hebben gebruikt gedurende het toernooi, dan zullen “gepaste maatregelen” volgen.

Ook heeft het IOC wintersportbonden opgeroepen alle evenementen die de komende tijd in Rusland zullen plaatsvinden, voorlopig in de ijskast te zetten en op zoek te gaan naar een alternatieve organisator. Het gaat zowel om wereldkampioenschappen en -bekers als andere internationale evenementen.

Nederlandse waterpolovrouwen mogelijk alsnog naar Rio

Een mogelijke schorsing van alle Russische sporters zou betekenen dat er bij een aantal teamsporten plekken openvallen in het deelnemersveld. Dat geldt onder meer voor het vrouwentoernooi bij het waterpolo. De Nederlandse ploeg is daar eerste reserve en kan wellicht alsnog de tickets naar Rio boeken.