Interim-topman Van Boxtel blijft langer bij NS

Hij blijft totdat een definitieve president-directeur is gevonden. Naar verwachting gebeurt dat begin volgend jaar.

Foto Remko de Waal / ANP

Roger van Boxtel blijft langer aan als president-directeur bij NS. Bij zijn aantreden in augustus werd de interim-topman aanvankelijk benoemd voor een jaar, maar op verzoek van de commissarissen van het bedrijf blijft hij nu totdat er een definitieve vervanger is gevonden, zo maakte NS dinsdag bekend.

De 61-jarige Van Boxtel volgde vorig jaar Timo Huges op, die weg moest toen de commissarissen hun vertrouwen in hem hadden opgezegd. Aanleiding daarvoor waren de “ernstige onregelmatigheden” in een aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg. Een dochterbedrijf van NS zou zich daar schuldig hebben gemaakt aan bedrijfsspionage.

Met Van Boxtel aan het roer wilde NS werken aan het herstel van “rust en vertrouwen”, schreef het concern destijds. Sindsdien heeft het vervoersbedrijf een nieuwe strategie gepresenteerd en is NS begonnen met het doorvoeren van “de lessen” die voortkwamen uit de parlementaire enquête naar de sneltrein Fyra.

Oud-topman Imtech wordt president-commissaris

De verwachting is nu dat Van Boxtel nog tot begin volgend jaar blijft, meldde NS dinsdag in een verklaring. De oud-politicus was eerder al voorzitter van de raad van bestuur bij zorgverzekeraar Menzis. Tot de zomer van vorig jaar was Van Boxtel lid en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer.

Ook maakte NS dinsdag bekend dat Gerard van de Aast voorzitter van de raad van commissarissen wordt. Van de Aast trad tweeënhalf jaar geleden al toe tot het toezichthoudende orgaan. Eerder was hij topman bij Imtech, waar hij werd aangesteld om de geldnood op te lossen. Vorig jaar september ging de technisch dienstverlener failliet.