IMF tempert groeiverwachting in verband met Brexit

In plaats van 3,2 procent groeit de wereldeconomie dit jaar met 3,1 procent, zo verwacht het IMF.

Foto Drew Angerer / AFP

Economieën over de hele wereld gaan schade ondervinden van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. In plaats van 3,2 procent groeit de wereldeconomie dit jaar met 3,1 procent, zo voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in zijn zomerraming. Ook de groeiverwachting voor 2017 werd licht bijgesteld, naar 3,4 procent.

Het is voor de vijfde keer op rij dat het IMF de verwachte economische groei naar beneden bijstelt. Volgens hoofdeconoom Maury Obstfeld wilde de organisatie zijn ramingen juist iets naar boven bijstellen. “Maar de Brexit heeft daar een stokje voor gestoken”, zo zei hij volgens Reuters in een toelichting.

Grootste klap voor Groot-Brittannië

Groot-Brittannië zelf lijdt de meeste schade, zo denkt het fonds. Voor dit jaar valt de herziening nog mee, van 1,9 naar 1,7 procent. Voor 2017 heeft het IMF bijna een heel procentpunt van de verwachte groei afgehaald. In de nieuwste vooruitzichten groeit de Britse economie dan nog maar met 1,3 procent.

Het IMF ziet een Brexit als een “aanzienlijke stijging van de onzekerheid”, die flinke gevolgen kan hebben op de hoeveelheid investeringen en het vertrouwen van consumenten. Positiever zijn volgens het fonds de recente economische verbeteringen in Japan en Europa en de stijgende prijzen van grondstoffen.

Over de Nederlandse economie in het bijzonder deed het IMF geen voorspellingen. Bij de laatste raming in april ging het instituut nog uit van 1,8 procent groei in 2016 en 1,9 procent in 2017.