Hooggerechtshof roept op tot vrijlating ex-president Arroyo

Volgens het hooggerechtshof is er te weinig bewijs in haar zaak en moet ze onmiddellijk vrijgelaten worden.

Arroyo arriveert bij de rechtbank in 2012.
Arroyo arriveert bij de rechtbank in 2012. Foto Bullit Marquez / AP Photo

De hoogste Filippijnse rechtbank heeft oud-president Gloria Macapagal Arroyo vrijgesproken en haar onmiddellijke vrijlating geëist, zo melden persbureaus Reuters en AP. De 69-jarige Arroyo zit al vijf jaar vast wegens beschuldigingen voor verkiezingsfraude en diefstal.

Te weinig bewijs

Elf van de vijftien rechters van het hooggerechtshof stemden voor haar vrijlating; volgens hen is er te weinig bewijs om aan te tonen dat Arroyo 366 miljoen peso’s (ruim zeven miljoen euro) ontvreemd heeft.

Arroyo was president van de Filippijnen van 2001 tot 2010. Een jaar na het einde van haar regeertermijn werd ze onder opvolger Benigno Aquino III aangehouden wegens verkiezingsfraude. Op borgtocht werd ze daarvan vrijgesproken, maar de beschuldiging van diefstal volgde.

Lees ook: Filippijnse corruptieschandalen

Aquino’s opvolger Rodrigo Duterte, de huidige president van de Filippijnen, is Arroyo echter beter gezind en pleitte ervoor dat Arroyo vrijgelaten moest worden. Hij had haar al aangeboden amnestie te geven, maar Arroyo sloeg dat aanbod af omdat ze dan eerst veroordeeld moest worden. Zelf gaf Arroyo haar voorganger, Joseph Estrada, ook amnestie nadat hij levenslang had gekregen voor corruptie.

Ondanks haar gevangenschap en gezondheidsproblemen werd Arroyo in mei herkozen als lid van het congres. Er loopt nog een rechtszaak tegen haar voor het aannemen van smeergeld. Ze ontkent alle beschuldigingen.